In Canada krijgt elke sigaret antirookwaarschuwing

"Vergif in elk trekje" en "sigaretten veroorzaken kanker", het zijn maar enkele van de waarschuwingen die vanaf nu in Canada op elke sigaret en kleine sigaren zullen staan. Het gaat om een wereldprimeur.

De waarschuwingen zullen te zien zijn aan de onderkant van elke sigaret, ter hoogte van de filter. "Ze zullen praktisch onvermijdelijk zijn en een treffende herinnering vormen aan de gevolgen van roken voor de gezondheid", verklaarde Carolyn Bennett, toenmalig minister van Geestelijke Gezondheid en Verslaving, toen de regelgeving eind mei werd aangekondigd. 

De nieuwe regels zijn sinds begin augustus officieel van kracht, maar fabrikanten krijgen nog wel een aantal maanden de tijd om hun verpakkingen aan te passen. 

Het doel van de maatregel is om de tabaksconsumptie te verminderen, die volgens de autoriteiten zowat 48.000 doden per jaar veroorzaakt. De Canadese regering zegt te hebben gemerkt dat sommige jongeren, die bijzonder vatbaar zijn voor tabaksverslaving, beginnen met roken nadat ze een enkele sigaret hebben gekregen in plaats van een pakje met gezondheidswaarschuwingen.

In 2000 was Canada ook al het eerste land dat waarschuwingen met afbeeldingen op pakjes voorschreef, waaronder gruwelijke afbeeldingen van harten en longen, om mensen bewuster te maken van de gezondheidsrisico's van roken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    05 augustus 2023

    Rarara : wat hebben “de” sigaret “, “de” Paus “ en Trump gemeen ?
    Hoe meer je waarschuwt voor het gevaar en het ( sexueel) mis(s)bruik , hoe populairder ze worden !

  • Marc DE MEULEMEESTER

    02 augustus 2023

    Donald Duck&Fuck , The Pussy Squeezer , stapelt de rechtszaken op wegens liegen en cheaten en toch is deze populist nog nooit zo populair geweest : MUNDUS VULT DECIPI , hoe meer je waarschuwt , hoe meer “ in trek “!