Huisartsen krijgen dagelijks vragen over afslankmiddel

Vlaamse huisartsen zijn bezorgd over het grote aantal mensen dat komt vragen om Ozempic als afslankmiddel. “Ik krijg de vraag bijna dagelijks, en hoor hetzelfde bij collega's”, zegt Steven Haesaert (foto) van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen in Gazet van Antwerpen. “Meestal is het antwoord nee. We moeten het reserveren voor mensen die het nodig hebben, namelijk diabetespatiënten.” DM-voorzitter Jeroen van den Brandt sluit zich daarbij aan en zegt dat het uitzonderlijk wel kan.

“Voor ­iemand met overgewicht en een hoog risicoprofiel die al veel andere dingen geprobeerd heeft, kan je het wel overwegen”, zegt dr. Jeroen Van den Brandt. Toch raadt ook hij zijn collega's af om zomaar in te gaan op de vraag van een patiënt.

"Quick fix"

“Er is een toenemende druk vanuit de wachtkamer voor medicijnen als quick fix. Maar als je overgewicht wil aanpakken, is er meer nodig dan een spuit.”

In de universitaire ziekenhuizen van Brussel, Leuven en Antwerpen loopt het onderzoeksprogramma Step Young. Daarmee wil de Deense farmareus Novo Nordisk nagaan of injecties met 2,4 milligramsemaglutide, de werkzame stof van het vermageringsmiddel Ozempic, veilig en effectief zijn om zwaarlijvige 6- tot 12-jarige kinderen te doen afslanken. Dat scheef De Tijd zaterdag.

> Belgische kinderen testen spuitje om te vermageren

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.