Hoeveel stappen hebt u nodig om langer te leven?

10.000 stappen per dag: zijn ze echt nodig om de totale en cardiovasculaire mortaliteit te verminderen? Een meta-analyse zocht het uit en ging het effect na op cardiovasculaire en algemene mortaliteit.

Inactiviteit en slechts een minimale hoeveelheid lichaamsbeweging per dag verhogen het risico op hart- en vaatziekten (CV) en algemene aandoeningen - voor zover bekend. Tot nu toe was het nog onduidelijk wat het optimale aantal stappen is om dat risico tegen te gaan. Een team onder leiding van professor Maciej Banach van de Medical University van Lodz ging aan de slag: het onderzocht de relatie tussen het aantal stappen en de totale sterfte en CV-mortaliteit in een meta-analyse (Eur J of Prev Cardio 2023, online 9 augustus).

Hiervoor doorzochten de researchers systematisch relevante elektronische databases tot juni 2022. De belangrijkste focuspunten waren algemene en CV-mortaliteit. Voor hun analyse bestudeerden ze 17 cohortonderzoeken met in totaal 226.889 deelnemers en een mediane follow-up van 7,1 jaar.

Zelfs met een paar stappen kom je een heel eind
Iets minder dan 4.000 stappen per dag, of ongeveer 30 tot 45 minuten wandelen, was genoeg om het risico op vroegtijdig overlijden te verlagen. Zelfs iets meer dan 2300 stappen per dag (of ongeveer 15 tot 20 minuten wandelen) werden in verband gebracht met een lager risico om te sterven aan hart- en vaatziekten.

De eindconclusie van de auteurs: deze meta-analyse laat een significante omgekeerd evenredige relatie zien tussen het dagelijks aantal stappen en de algemene mortaliteit plus de CV mortaliteit. Hoe meer hoe beter (boven de drempel van 3.967 stappen/dag voor algemene mortaliteit en 2.337 stappen/dag voor CV mortaliteit). 

> zie www.escardio.org

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.