Griepepidemie nog niet voorbij

De griepepidemie, die eind vorig jaar uitbrak in ons land, is nog niet voorbij al is de piek mogelijk bereikt. Uit het meest recente rapport van Sciensano blijkt dat de incidentie van huisartsconsultaties voor griepachtige klachten de afgelopen week op 532 raadplegingen per 100.000 inwoners lag. Dat is een lichte daling tegenover de week voordien (537 raadplegingen/100.000 inwoners) maar wel nog altijd een hoog niveau.

Het aantal COVID-besmettingen is op zijn beurt al enkele weken aan het dalen. De zeven dagen tot en met zaterdag lag de incidentie op 11 per 100.000 inwoners, tegen 14 per 100.000 de week voordien. Ook de positiviteitsratio bij testen gaat verder in dalende lijn, net als de viruscirculatie in het afvalwater.

Eerder zei viroloog Steven Van Gucht te verwachten dat de krokusvakantie, die in Vlaanderen eind deze week begint, voor beterschap zal zorgen omdat het aantal contacten dan gewoonlijk vermindert.

Het aantal ziekenhuisopnames voor griep stijgt, maar qua totaal aantal ziekenhuisopnames voor luchtwegeninfecties bereikte men deze winter nog niet de pieken van de voorgaande jaren, staat ook nog in het rapport van Sciensano.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.