Gloednieuw technisch platform cardiologie  Europa Ziekenhuizen ziet het licht

De Europa Ziekenhuizen openen een nieuw technisch platform voor Cardiologie op de site St-Elisabeth. Deze nieuwe geïntegreerde multidisciplinaire eenheid omvat zalen voor coronaire angiografie en elektrofysiologie, een echoLab en een One Day Cardiolounge. Het wordt mogelijk om over te schakelen op een moderne ambulante behandeling in nauwe verbinding met de eerste lijn.

De nieuwe Interventionele en Diagnostische Eenheid van de afdeling Cardiologie in de Europa Ziekenhuizen wil multidisciplinaire zorg, kwaliteit en innovatie combineren door in één omgeving de nieuwste technieken op het gebied van interventionele en structurele cardiologie, ritmologie en echografie aan te bieden.

Drie zalen zijn gewijd aan coronaire angiografie en elektrofysiologie, waaronder een zogenaamde hybride zaal waarin toepassingen voor ritmologische chirurgie (chirurgische ablatie) en interventieradiologie zijn voorzien. De integratie met het EchoLab (ESC-accreditatie begin 2023) helpt om, aanvullend op de klassieke echocardiografie en de Valve Clinic, structurele interventies echografisch te begeleiden.

Ziekenhuis van de toekomst: een glimp

"Wij betreden het ziekenhuis van de toekomst door de patiënt centraal te stellen in een globale aanpak van cardiovasculaire aandoeningen: aanpassing van de moderne eisen van hoogwaardige technologie, kwaliteit en bekwaamheid van de ziekenhuisteams aan de economische en maatschappelijke evolutie van de gezondheidszorg, waarbij de voorkeur wordt gegeven aan korte verblijven of een ééndagsbehandeling”, zegt dr. Bernard Deruyter, hoofd van de afdeling Cardiologie.

De gloednieuwe "Cardiolounge", een primeur in het Brussels Gewest, maakt de "One Day"-behandeling van patiënten mogelijk, ook na een coronaire stenting. Dat komt tegemoet aan de wens van de dienst cardiologie om over te schakelen op een moderne ambulante behandeling in nauwe verbinding met de eerste lijn. Deze wens blijkt ook uit de oprichting van de Dienst voor Telecardiologie, een rechtstreekse en gepersonaliseerde verbinding op afstand tussen de patiënt, de eerste lijn en het ziekenhuis.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.