Federale regering keurt nieuwe opstarttraject diabetes goed

De federale regering heeft het nieuwe opstarttraject diabetes goedgekeurd. Dat zorgt er onder meer voor dat mensen met diabetes elk jaar vier keer gratis diabeteseducatie kunnen volgen en twee keer gratis naar de diëtist kunnen. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) investeert 6,3 miljoen euro in het traject, dat vanaf 1 januari in de praktijk uitgerold wordt.

Het nieuwe opstarttraject staat open voor alle mensen met diabetes (diagnose type 2) die niet in een gespecialiseerd traject zitten. Het zet heel sterk in op diabeteseducatie. Zo heeft iedereen die erin zit recht op vier gratis educatiesessies van 30 minuten per jaar. In die sessies wordt aandacht besteed aan een beter inzicht in diabetes: bijvoorbeeld aan acute en chronische moeilijkheden en het helpen aa npassen van de levensstijl. Onder meer diëtisten, apothekers, verpleegkundigen of kinesitherapeuten kunnen zo een sessie geven. Ook groepssessies zijn mogelijk.

Daarnaast heeft wie in het traject zit recht op twee gratis sessies van 30 minuten bij een erkend diëtist en twee gratis sessies van 45 minuten bij een erkend podoloog, als je een verhoogd voetrisico hebt. Diabetes kan immers de bloedvaten en de zenuwen in de benen en de voeten beschadigen.

Ook het jaarlijkse preventieve mondonderzoek wordt binnenkort volledig terugbetaald, en dat voor alle mensen met diabetes ongeacht het zorgtraject dat ze volgen.

Het nieuwe opstarttraject zal - nadat de nodige wettelijke procedure afgerond is - concreet uitgerold worden vanaf 1 januari 2024. Verwacht wordt dat meer dan 250.000 mensen in aanmerking komen.

"Vandaag zetten we een nieuwe stap in die goeie, fijnmazige en duurzame zorg voor alle mensen met diabetes, zodat ze snel en goed begeleid worden én dat allemaal op een heel toegankelijke manier", aldus nog minister Vandenbroucke.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.