Europese ombudsman vraagt Commissie meer openheid over gesprekken met tabakslobby

De ombudsman van de Europese Unie, de Ierse Emily O'Reilly, vraagt de Europese Commissie om meer gegevens te verstrekken over haar vergaderingen met vertegenwoordigers van de tabaksindustrie.

In een brief aan Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zegt O'Reilly te betreuren dat niet alle diensten van de Commissie evenveel openheid aan de dag leggen over hun contacten met de tabakslobby. Van verschillende vergaderingen zouden zelfs geen verslagen bijgehouden zijn. Deze tekortkomingen, aldus O'Reilly, komen in de feiten neer op onbehoorlijk bestuur.

De ombudsman wil ook van de Commissie horen op basis van welke voorwaarden ze oordeelt dat een gesprek met de tabakslobby noodzakelijk is.

O'Reilly opende haar onderzoek naar de gesprekken met 'big tobacco' al in 2021. Ze wil zich ervan vergewissen dat de bestaande praktijken beantwoorden aan de vereisten inzake transparantie. In de context van afspraken die in de schoot van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gemaakt zijn, is de Commissie zelfs verplicht om "volledig en proactief transparant" te zijn over haar ontmoetingen met vertegenwoordigers van de tabaksindustrie.

De Commissie heeft nu drie maanden de tijd om op de brief van O'Reilly te antwoorden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.