e-Celsius Performance: een connected pil om sportprestaties te analyseren

Een Frans bedrijf maakte een revolutionaire doorbraak gemaakt op het gebied van het monitoren van atleten. BodyCap in Caen, ontwikkelde een pil die de prestaties van sporters kan analyseren. De pil, die 'e-Celsius Performance' wordt genoemd, houdt continu de fysiologische gegevens van atleten in de gaten en opent nieuwe perspectieven op het gebied van het monitoren en optimaliseren van sportprestaties. 

Een van de grote voordelen van deze pil is dat hij gegevens tot 16 uur lang kan opslaan. Dankzij deze functie kunnen sporters hun prestaties op de voet volgen zonder een omslachtig apparaat te hoeven gebruiken. Bovendien verlaat de pil binnen 24 tot 36 uur op natuurlijke het lichaam, waardoor medische extractie niet nodig is.

De e-Celsius Performance van BodyCap pil voorziet in een ‘unmet need’ aan nauwkeurige monitoring van gezondheidsgegevens, zoals de lichaamstemperatuur tijdens het sporten. Na inname van de pil heeft de sporter volledige bewegingsvrijheid en hoeft hij geen extern toestel te dragen. Metingen worden 16 uur lang opgeslagen wanneer de pil niet in de buurt is van de bijbehorende monitor en worden vervolgens draadloos verzonden zodra de pil zich binnen drie meter van de monitor bevindt. Deze functie is vooral handig voor sporters die trainen in omgevingen waar het dragen van een extern apparaat niet praktisch of onmogelijk is.

Door het gebruik van Internet of Things (IoT) en artificiële intelligentie stelt de pil sporters in staat om hun prestaties en fysiologie nauwkeuriger te monitoren. Het opent nieuwe mogelijkheden op het gebied van sporttechnologie, waarbij wearable technologie niet langer beperkt is tot draagbare toestellen.

De implicaties van dit soort technologie gaan verder dan professionele sport. Deze innovatie zou namelijk ook ten goede kunnen komen aan amateursporters die hun lichaam beter willen begrijpen en hun prestaties willen optimaliseren.

Multi-parametermonitoring

BodyCap en Equivital werkten onlangs samen om wetenschappers een nieuwe multi-parameter monitoringoplossing te bieden. Dit aanbod combineert het gelijktijdige gebruik van de e-Celsius Performance-pil van BodyCap en de eq02+ LifeMonitor-oplossing van Equivital , waardoor een verscheidenheid aan fysiologische gegevens kan worden verzameld.

Het Equivital-eCelsius Performance systeem behoudt de belangrijkste functionaliteit van de e-Celsius Performance pil: real-time monitoring en toegang tot temperatuurgegevens. Door deze functionaliteit te combineren met de eq02+ LifeMonitor van Equivital, wordt het mogelijk om eenvoudig toegang te krijgen tot een reeks multi-parameter gegevens, waaronder temperatuur, hartactiviteit, ademhalingsfrequentie, huidtemperatuur en fysieke activiteit.

Dankzij de speciale EQ-eViewer Performance monitor kan deze oplossing ook tot acht proefpersonen tegelijk monitoren. Alle gegevens en parameters die zijn verzameld door zowel de EQ-eViewer Performance monitor als de eq02+ LifeMonitor kunnen worden gedownload, opgeslagen, geanalyseerd en weergegeven in één bestand met behulp van de speciale EQ-Manager software.

Deze samenwerking tussen BodyCap en Equivital opent nieuwe perspectieven voor wetenschappers door hen vereenvoudigde toegang te bieden tot multi-parameter fysiologische gegevens. Dankzij dit aanbod wordt het mogelijk om een volledig en diepgaand beeld te krijgen van de prestaties en fysiologie van de bestudeerde individuen, wat nieuwe mogelijkheden biedt voor onderzoek en analyse op het gebied van gezondheid en sport.

BodyCap, in 2011 opgericht door Fabrice Verjus, een arts in elektronica, en Sébastien Moussay, een arts in sportwetenschappen, is een bedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van draadloze elektronische minisensoren en monitoringoplossingen. De innovatieve hightech producten worden gebruikt voor het verbeteren van sportprestaties, medisch onderzoek en ontwikkeling, en het monitoren van mensen in extreme omgevingen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.