COPD: het einde van de spirometer?

Een Britse startup wil een revolutie ontketenen in de meting van chronische obstructieve longziekten (COPD). Sinds de uitvinding van de spirometer in 1846 is de technologie weinig veranderd. De in Cambridge gevestigde startup TidalSense beweert een revolutionair toestel te hebben ontwikkeld dat betaalbaar en draagbaar is en ook CO2 meet, de N-Tidal. Het toestel kan in minder dan vijf minuten de ademhaling van een patiënt meten en maakt dankzij AI een snellere en nauwkeurigere automatische diagnose van COPD mogelijk.

COPD is de derde doodsoorzaak in de wereld, en de toenemende pollutie zal de situatie waarschijnlijk nog verergeren. Ondanks het feit dat de technologie dateert uit de jaren 1840, wordt verwacht dat de spirometer-markt tegen 2023 een waarde van 616 miljoen dollar zal bereiken en zal blijven groeien.

Volgens de startup zijn de huidige spirometers gevoelig voor fouten wanneer patiënten de intensiteit van hun ademhaling variëren en kunnen ze niet gemakkelijk een onderscheid maken tussen verschillende soorten ademhalingsziekten of de ernst van de aandoening beoordelen. Bovendien duren spirometrietests ongeveer 30 minuten, wat leidt tot aanzienlijke wachttijden voor patiënten die een diagnose nodig hebben.

TidalSense beweert dat zijn N-Tidal toestel in minder dan vijf minuten de ademhaling van een patiënt kan meten en de gegevens via 4G-netwerken naar een cloud-gebaseerd platform kan sturen. Het bedrijf heeft tests uitgevoerd op meer dan 1.000 patiënten en meer dan 2,3 miljoen ‘ademhalingen’ verzameld via klinische studies en proeven.

Volgens TidalSense medeoprichter dr. Ameera Patel meet het toestel elke molecule koolstofdioxide die uit de longen wordt uitgeademd, waardoor longschade nauwkeurig kan worden opgespoord. Ze wijst erop dat veel patiënten niet beseffen wanneer ze symptomen hebben, en dat het nieuwe toestel onmiddellijk informatie zal geven om hun behandeling aan te passen.

De startup heeft uitgebreide tests uitgevoerd op een groot aantal patiënten en daarbij een solide en betrouwbare database opgebouwd. De voorlopige resultaten tonen een hoge mate van nauwkeurigheid bij de diagnose van COPD, dankzij het vermogen van het toestel om structurele veranderingen in de longen te detecteren. Op basis van deze veelbelovende resultaten bereidt TidalSense de commercialisering van zijn diagnostische tests voor.

> Meer informatie: TidalSense

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.