Dr. Mathias Vrolix (ZOL): "Ik vrees dat geneeskunde een uitgehold beroep wordt"

Dokter Mathias Vrolix is een naam als een klok in de cardiologiewereld. Zopas raakte bekend dat het medisch diensthoofd cardiologie van het Ziekenhuis Oost-Limburg zijn loopbaan zal afbouwen, al blijft hij zelfs dan nog druk bezig. Ter gelegenheid van zijn 'afscheidsfeest' bij zijn 65ste verjaardag gaf hij een interview aan het tijdschrift van de wetenschappelijke raad, met daarin onder meer zijn visie op de toekomst van het ziekenhuis, de nomenclatuurhervorming en zijn discipline.

Dokter Vrolix zag zijn contract met het ziekenhuis aflopen nu hij 65 werd. Maar zijn collega's cardiologen keurden zijn verlenging als 'senior' goed, dus hij blijft er zeker nog aan de slag, zij het 'iets rustiger'. Zijn functie van medisch diensthoofd wordt overgenomen door dr. Matthias Dupont, maar anderzijds zal hij de nieuwe (adjunct)medisch-directeurstandem Grieten/Thomeer bijstaan voor externe contacten. En die contacten zijn niet min: met de UHasselt, het UZ en de KU Leuven, de beroepsverenigingen, het Riziv... 

Dr. Vrolix blijft ook voorzitter van de beroepsvereniging Cardiologie maar trekt zich dan weer terug uit de medische raad van het ZOL. Zelf lag hij destijds aan de basis van de start met interventionele cardiologie aan het ZOL en in al die jaren slaagde het ZOL erin om tot een van de grootste diensten Cardiologie van het land uit te groeien.

We noteren enkele interessante uitspraken.

  • "We groeiden uit tot een van de grootste diensten Cardiologie van het land. Met veel subspecialisaties, maar ook met een enorme wetenschappelijke output. Op dit moment lopen er een zestigtal studies."
  • "Als we de cardiochirurgie op langere termijn in Limburg willen consolideren, zullen we ook met Hasselt tot een model van samenwerking moeten komen. Gelukkig beginnen de geesten op dat vlak langzaamaan te rijpen."
  • "De bouw van het interventioneel centrum in 2016 beschouw ik als mijn levenswerk. (...) Toen we destijds met de plannen bezig waren, zei iedereen daet ik megalomaan geworden was maar intussen is het centrum alweer te klein geworden."
  • "We zien een enorme toename van procedures met betrekking tot ptca (percutane transluminate coronaire angioplastiek) en coronarografie. Ook het aantal procedures elektrofysiologie en hartfalen stijgt. En nu doen we ook steeds meer procedures voor structureel hartlijden. Percutane plaatsingen van kunstkleppen bijvoorbeeld, omdat dit minder invasief is en sneller is dan chirurgie."

Uitdagingen

  • "De grote uitdaging voor de toekomst, ziekenhuisbreed, is het behalen van erkenningen voor (derdelijns)behandelingen. En het opzetten van samenwerkingsverbanden om ze te kunnen realiseren. Met onze partnerziekenhuizen, maar ook met het ziekenhuisnetwerk Andreaz en het Vlaams ziekenhuisnetwerk KU Leuven."
  • "Een andere uitdaging is de hervorming van de nomenclatuur waarbij de overheid wil overgaan naar een zuiver ereloon voor artsen. Die hervorming zou wel eens een enorme impact kunnen hebben op het reilen en zeilen in het ziekenhuis (...)
  • "Dat systeem heeft mijns inziens voordelen maar ook veel nadelen. Nu genereert een arts zelf de middelen die hij of zij nodig heeft. Met een zuiver ereloon vervalt dat en gaan we naar een soort forfaitarisering met een andere logica en een andere manier van werken. Vandaar dat er op dit moment ook heel veel te doen is rond co-goverance. (...) Hoe kunnen we als artsen samen met de directie an ziekenhuizen mensen en middelen op een goede manier beheersen? Waarbij niet enkel de cijfers en de budgetten belangrijk zijn, maar ook de kwaliteit. Op deze manier hebben we nooit eerder aan geneeskunde gedaan in België. Ikzelf heb het ondernemerschap dat je als arts aan de dag kan leggen, altijd heel goed gevonden. Ik vrees daarom ook dat geneeskunde in de toekomst een uitgehold beroep gaat worden."
  • "Ik heb vijf kleinkinderen. Zij hebben veel tijd en zorg nodig. Tijd die ik vroeger voor mijn eigen kinderen niet had omdat ik te weinig thuis was. Dat verwijt heb ik vaak gekregen. Op dat vlak heb ik dus nog wat goed te maken."

> "Helft Belgen met te hoge cholesterol past levensstijl niet aan: pleidooi voor suikertaks"

> Cardiologen voorwaardelijk akkoord met laagvariabele zorg

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc LESAGE

    07 augustus 2023

    zo juist...kan niet beter geformuleerd en door iemand die perfect ziet wat de toekomst zal brengen als men niet nadenkt en handelt uit "ideologisch" standpunt .Als gepensioneerde arts kan ik vrij van andere factoren en toch met inzicht mijn mening geven .

  • Stefaan DENEWETH

    03 augustus 2023

    "Ik vrees dat geneeskunde een uitgehold beroep wordt" wat wil je als de intellectuele akte niet gerenumereerd, de geneesheren de melkkoeien van de sociale sector zijn dat de administratieve druk torenhoog is en de geneesheet steeds kop van jut. Voeg daarbij een ingangsexamen dat enkel elitarisme in de hand werkt en de gepassioneerde in de kou laat. De studie zelf ingekort wordt en dat de praktijkervaring smelt als sneeuw voor de zon. Inderdaad het reele concept van GENEES - KUNDE is weg. Het is enkel en meer problemen anticiperen zonder te genezen. Komt daarbij de verkeerde aanwending van AI en chatGPT en dan is het volledig om zeep.