Diabetesforum gaat in gesprek met beleid met voorstellen

Het Belgisch Diabetesforum (BEDF) organiseerde afgelopen zaterdag een eerste “Speak Up” forum. De aanwezigen hadden duidelijke vragen en voorstellen voor de beleidsmakers. Het ging onder andere over diabeteszorg als teamwerk, hoe personen met diabetes via een betere toegang tot hun gezondheidsdata empowered kunnen worden en een datagebaseerd diabetesbeleid. 

Op het forum kwamen meer dan 100 deelnemers van beide zijden van de taalgrens - mensen met diabetes, hun familie, gezondheidsmedewerkers en beleidsmakers – samen om de huidige en toekomstige aanpak van diabetes te bespreken.

Positieve voorstellen voor het beleid
De aanwezigen hadden duidelijke vragen en voorstellen in verschillende domeinen voor de beleidsmakers. Het ging onder andere over diabeteszorg als teamwerk, hoe personen met diabetes via een betere toegang tot hun gezondheidsdata empowered kunnen worden en hoe de inzet van data kan leiden tot een beter diabetesbeleid. Daarnaast werd ook gewezen op de broodnodige inspanningen voor preventie, de vroegtijdige detectie en screening van mensen met diabetes en de mogelijkheden, maar ook beperkingen voor mensen met diabetes in het dagelijkse leven.

Deze punten werden voorgelegd aan een breed panel van beleidsmakers. Voor dit gesprek tekenden Ri De Ridder (adviseur voor federaal minister Frank Vandenbroucke, Kathleen Depoorter (federaal parlementslid voor N-VA), Bart Demyttenaere (medisch directeur bij Solidaris), Marina Libertiaux (adviseur voor Waals minister Christie Morreale), Frank Nobels (voorzitter van het BEDF) en Laurent Crenier (voorzitter van Association du Diabete) present.

Geen eindpunt
“Het is een absolute primeur dat mensen met diabetes op deze manier rechtstreeks in dialoog kunnen gaan met de beleidsmakers. Voor hen is het heel belangrijk dat hun stem gehoord kan worden. De beleidsmakers hebben nu een beter idee over wat goed gaat en wat de prioritaire actiedomeinen zijn die in de komende jaren verder aangepakt dienen te worden om de Belgische diabeteszorg naar een nog hoger niveau te brengen”, vertelt Frank Nobels, voorzitter van het BEDF trots. “De beleidsmakers kunnen nu verder aan de slag met de input van de diabetesgemeenschap. Dit evenement is uiteraard geen eindpunt, maar een stap naar een betere diabeteszorg. We blijven dan ook in dialoog gaan met het beleid om dit verder op te volgen."
De voorstellen en issues die tijdens het event aan bod kwamen, zullen nu worden gebundeld in een verslag dat zal worden overgemaakt aan beleidsmakers om samen met de diabetesgemeenschap verdere stappen vooruit te zetten in de aanpak van diabetes in ons land.

Het aantal mensen met diabetes neemt wereldwijd sterk toe, in het bijzonder omwille van de obesitasepidemie die een verhoogd risico op type 2 diabetes met zich meebrengt. In België zijn er bijna 1 miljoen mensen met hyperglycemie (prediabetes en diabetes). Diabeteszorg staat in ons land op een hoog niveau, maar de aanpak van diabetes kan nog op verschillende punten beter.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.