Coronavirus - Kamer keurt ventilatieplan goed

De plenaire vergadering van de Kamer heeft donderdagavond laat het licht op groen gezet voor een wetsontwerp dat een ventilatieplan invoert voor alle publiek toegankelijke plaatsen. Dat moet de binnenluchtkwaliteit in onder meer cafés, restaurants en theaters ten goede komen.

De regering raakte het in de lente al eens over een ventilatieplan, dat één van de belangrijkste lessen uit de coronapandemie - het belang van gezonde binnenlucht - in de praktijk moet omzetten. 

Het wetsontwerp van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) voorziet onder meer de creatie van een label om bezoekers te informeren over de luchtkwaliteit en van een databank met informatie over de ventilatie- en luchtzuiveringsvoorzieningen. Dat zou in fases worden verplicht. 

Daarnaast worden er ook richtinggevende streefnormen vastgelegd, die overeenkomen met een bepaalde hoeveelheid verse lucht die aangevoerd moet worden per persoon.  

Tot slot is het de bedoeling om een platform rond binnenluchtkwaliteit op te richten om de kennis rond het onderwerp te verbeteren en risicosituaties te voorkomen. 

Wanneer het ventilatieplan in werking treedt, is nog niet helemaal duidelijk. Het is de bedoeling om de komende maanden vast te leggen welke sectoren in aanmerking komen en de details van het plan uit te werken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.