Coronapandemie zet rem op tuberculosebestrijding

De coronapandemie heeft een rem gezet op de wereldwijde strijd tegen tuberculose (tbc). Dat blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

In 2021 liepen naar schatting 10,6 miljoen mensen tbc op. In vergelijking met 2020 gaat het om een stijging met 4,5 procent. Er waren met 450.000 gevallen ook meer besmettingen met aan het medicijn rifampicine resistente tbc. Het gaat om een toename met 3 procent. Tot slot bezweken naar schatting 1,6 miljoen mensen aan tbc. Onder hen ook 187.000 mensen met hiv.

Volgens de WHO is het "de eerste keer in jaren" dat er zich een stijging voordoet van het aantal tuberculosegevallen. Tbc is na COVID-19 de dodelijkste infectieziekte ter wereld. Ze wordt veroorzaakt door de bacterie mycobacterium tuberculosis en treft doorgaans de longen. Zieke mensen kunnen de bacterie verspreiden via de lucht, onder meer door te hoesten.

Van de tbc-patiënten was vorig jaar 56,5 procent een volwassen man, 32,5 procent een volwassen vrouw, terwijl kinderen de overige 11 procent vertegenwoordigen. De meeste gevallen zijn volgens de WHO toe te wijzen aan een van vijf risicofactoren: ondervoeding, hiv, alcoholmisbruik, roken en diabetes.

Tbc is "te voorkomen en te genezen", benadrukt de WHO. Maar als gevolg van de coronapandemie en conflicten in Oost-Europa, Afrika en het Midden-Oosten blijven veel besmettingen onder de radar. "Aanhoudende problemen bij het verstrekken van en toegang krijgen tot noodzakelijke tbc-zorg, betekenden dat veel mensen met tbc niet gediagnosticeerd en behandeld werden."

De WHO stelt ook vast dat er wereldwijd minder geld wordt besteed aan de strijd tegen tbc. Vorig jaar ging het om 5,4 miljard dollar, tegenover 6 miljard dollar in 2019 (voor de pandemie). Het gros van dat bedrag (79 procent in 2021) gaat om binnenlandse uitgaven, maar voor armere landen blijft internationale hulp cruciaal, luidt het. Die komt vooral van het Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria, waarvan de Verenigde Staten de grootste donateur zijn.

Volgens Tereza Kasaeva, de directeur van het tuberculoseprogramma van de WHO, toont dit rapport "de nood om samen te werken en dringend onze inspanningen te verdubbelen" aan om de strijd tegen tbc weer te verhogen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.