Corona: WHO actualiseert 'living guideline' behandeling covid-19

Een panel van internationale experts heeft de WHO-richtlijnen voor de behandeling van patiënten met niet-ernstige Covid-19 bijgewerkt. De "living guideline" van de WHO is bijgewerkt in functie van de ontwikkeling van SARS-CoV-2 en het veranderende belang van Covid-19-therapieën. Dat maakte de WHO bekend.

De gids bevat de laatste bevindingen van klinische onderzoeken naar bestaande en nieuwe Covid-19-therapieën: veiligheid, prognose, middelen, toegang en rechtvaardigheid, en waarden en voorkeuren van patiënten.

De risicocategorieën zijn aangepast: De nieuwe categorie "matig risico" omvat nu mensen die voorheen werden beschouwd als patiënten met een hoog risico, waaronder ouderen en/of mensen met chronische aandoeningen, handicaps en comorbiditeiten. De bijgewerkte risicobeoordelingen zijn bedoeld om artsen nauwkeuriger te laten beoordelen of iemand een hoog, matig of laag risico loopt om in het ziekenhuis te worden opgenomen en om de behandeling aan te passen volgens de richtlijnen van de WHO:

Hoog: mensen met een verminderde immuniteit hebben een hoger risico om Covid-19 op te lopen, met een geschatte ziekenhuisopname van 6%.
Matig: mensen ouder dan 65, mensen met aandoeningen zoals obesitas, diabetes en/of chronische aandoeningen zoals chronische obstructieve longziekte, nier- of leverziekte, kanker, mensen met een handicap en mensen met co-morbiditeiten van chronische aandoeningen hebben een matig risico met een geschat ziekenhuisopnamepercentage van 3 procent.
Laag: wie niet in de categorieën hoog of gemiddeld risico valt, heeft een laag risico op ziekenhuisopname (0,5%). De meeste mensen lopen een laag risico.

Een aanbeveling voor het gebruik van het antivirale geneesmiddel nirmatrelvir-ritonavir bij patiënten met niet-ernstige Covid-19 met een hoog en gemiddeld risico op ziekenhuisopname. De aanbevelingen stellen dat nirmatrelvir-ritonavir de beste keuze is voor de meeste patiënten die ervoor in aanmerking komen, omdat het therapeutische voordelen biedt, gemakkelijk toe te dienen is en minder bezorgdheid oproept over mogelijke schade.

Een aanbeveling tegen het gebruik van de antivirale middelen remdesivir en molnupiravir bij patiënten met niet-ernstige Covid-19 met een matig en laag risico op ziekenhuisopname (behandeling wordt aanbevolen voor patiënten met een hoog risico op ziekenhuisopname, vooral als nirmatrelvir-ritonavir niet beschikbaar is).

Een aanbeveling tegen het gebruik van een nieuw antiviraal middel (VV116) voor patiënten met Covid-19, behalve in klinische studies, ongeacht de ernst van de ziekte.Een sterke aanbeveling tegen het gebruik van ivermectine bij patiënten met niet-ernstige Covid-19 (de aanbeveling tegen het gebruik van ivermectine bij patiënten met ernstige of kritieke Covid-19, behalve in klinische studies, blijft bestaan).

Geen aanbeveling voor antivirale therapie voor mensen met een laag risico op ziekenhuisopname. Symptomen zoals koorts en pijn kunnen nog steeds worden behandeld met pijnstillers zoals paracetamol.
Daarnaast is er een interactieve webtool om te helpen bij de besluitvorming.

Volgens de experts weerspiegelen de nieuwe aanbevelingen het feit dat de virulentie en overdraagbaarheid van de circulerende SARS-CoV-2 varianten en subvarianten zijn veranderd, meldt de WHO. De verandering in immuniteit als gevolg van wereldwijde vaccinatie, die heeft geleid tot een lager aanvankelijk risico op ernstige ziekte en overlijden bij de meeste patiënten met niet-ernstige Covid-19, is ook in aanmerking genomen.

Meer info vindt u hier.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.