Cardiologen vragen verplichte screening op slagaderverkalking

De Belgische Cardiologische Liga vraagt een verplichte gratis screening om de vijf jaar bij de huisarts voor 50-plussers op slagaderverkalking. Dat voor een controle op risicofactoren zoals diabetes, een te hoge bloeddruk, een verhoogde cholesterol, obesitas en een gebrek aan fysieke activiteit. Die zaken spelen een bepalende rol in de mogelijke ontwikkeling van slagaderverkalking. Jaarlijks leidt de aandoening tot 23.000 doden in ons land.

Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Er lijden naar schatting zeker 750.000 Belgen aan slagaderverkalking of atherosclerose. "Als we er vroeg genoeg bij zijn, kunnen we het risico op een hartinfarct of beroerte drastisch verlagen", zegt Rik Vanhoof, directeur van de Belgische Cardiologische Liga. In haar campagne vergelijkt de organisatie slagaderverkalking, "vetrijke ophoping onder impuls van de 'slechte' cholesterol", met een sluipmoordenaar. 

Het budget dat de overheid moet vrijmaken voor preventie, geschat op 230 miljoen euro, zou terugverdiend moeten worden. "Nu kost atherosclerose onze gezondheidszorg 5 miljard euro per jaar", klinkt het. "De impact van een hartaanval of beroerte op de arbeidsmarkt met invaliditeit en de medische kosten van een revalidatie zijn vele malen groter dan wat een screening kost."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Gertie Daerden

    03 juni 2024

    Mensen motiveren, informeren, sensibiliseren is helemaal ok. Maar verplichten vind ik, sorry, een brug te ver. Ik vind het "Medisch Terreur"
    Zo kun je stilaan verschillende screenings gaan verplichten. En dan verplichten dat ze hun medicatie nemen, en ga zo maar door. Controle-maatschappij tot en met. Waar zijn we de laatste tijd toch mee bezig? Laat mensen ook nog zelf beslissen, en het beetje vrijheid dat nog over is. Zorg als arts voor een zo goed mogelijke arts-patiëntrelatie, en laat de patiënten na de volledige info, VRIJ !! Mensen moeten ook zelf verantwoordelijkheid nemen, ze moeten niet als kleuters behandeld worden.