Camel-producent enige grote speler die meer sigaretten levert

Japan Tobacco International (JTI) leverde vorig jaar als enige van de drie grote tabaksfabrikanten meer gewone sigaretten. De maker van Winston- en Camel-sigaretten produceerde en verscheepte in 2023 meer dan 531 miljard gewone sigaretten.

Dat is een toename van 2,3 procent ten opzichte van 2022. Bij Marlboro-maker Philips Morris International was juist sprake van een daling, van 1,3 procent. British American Tobacco (BAT), van de merken Pall Mall en Lucky Strike, zag de productie en verzending van sigaretten met 8,2 procent dalen.

Philip Morris en BAT investeren meer in onderzoek naar en marketing van alternatieve rookproducten. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om e-sigaretten, verhittetabaksproducten en de in ons land verboden nicotinezakjes, ook wel snus genoemd.

Het in Genève gevestigde JTI daarentegen, richt zich juist op het vergroten van het marktaandeel en de productie van traditionele sigaretten. Met Winston en Camel heeft het twee merken in de top-vijf, zegt Vassilis Vovos, CFO van JTI.

JTI biedt ook wel alternatieven aan, die het zelf "producten met verminderd risico" noemt, maar doet dat minder dan de concurrenten.

Er zijn nog steeds meer dan 1 miljard sigarettenrokers in de wereld, maar dat aantal neemt af, met name in landen waar overheden mensen willen ontmoedigen om sigaretten te roken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.