Bijna één op twee militairen heeft overgewicht

Bijna één op twee militairen heeft overgewicht. Dat bericht de krant La Dernière Heure. Defensie biedt een vrijwillig traject aan om de fysieke conditie van de soldaten te verbeteren, duidt minister Ludivine Dedonder. Uit cijfers van Defensie voor 2023 blijkt dat 46 procent van de soldaten te kampen heeft met overgewicht. Negen procent van hen is zwaarlijvig.

Zeven procent van de militairen weegt dan weer te weinig, en 47 procent heeft een normaal gewicht. Overgewicht komt vooral voor bij 40-plussers, en bij militairen die een meer zittende job hebben bij het leger.  

"Overgewicht is eerder een probleem van de samenleving dan een probleem dat gebonden is aan Defensie", zegt Dedonder. "Dit gezegd zijnde, een goede gezondheid van het militaire personeel is cruciaal. Een militair kan zijn opdracht niet uitvoeren indien het lichaam niet volgt". 

De minister wijst erop dat Defensie een traject heeft uitgewerkt om aan de conditie te werken. Bovenop de klassieke medische zorgen voor soldaten zijn kine, sport en voedingsadviezen voorzien om de fysieke conditie op een niveau te brengen dat nodig is voor de functie. Soldaten kunnen op vrijwillige basis instappen. 

Defensie biedt daarnaast ook een preventief en curatief programma aan dat niet enkel de fysieke weerbaarheid, maar ook het mentale welzijn van de militairen moet versterken (Human Performance Program). 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    05 april 2024

    Vechten met vork en mes tegen den Russischen Beer !
    En vergeet hun bierbuik niet hè , Lut Divina !