Bewustmakingsweek over ondervoeding wijst op belang voedingspatroon bij zieken en ouderen

België neemt dit jaar opnieuw deel aan de Europese Malnutrition Awareness Week, die plaatsvindt van 6 tot 12 november, en wijst daarmee op de impact die ondervoeding heeft op ouderen en zieken. Dat meldt de Belgian Alliance ONCA (Optimal Nutritional Care for All), die meer dan veertig Belgische partners telt en de steun krijgt van de FOD Volksgezondheid.

Ondervoeding treft meer zieken en ouderen dan algemeen gedacht. Zowat 40 procent van de patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen, loopt een risico op ondervoeding, stelt de Belgian Alliance ONCA. Hoe ouder de patiënt, hoe groter de kans hierop. Er is sprake van ondervoeding wanneer er onvrijwillig gewichtsverlies is, maar andere symptomen zijn verlies van eetlust, spiermassa of spierkracht. Het kan leiden tot ernst ige gezondheidsklachten en heeft een negatieve impact op de prognose van een patiënt, zijn behandeling en zijn herstel.

Het is dus belangrijk om ondervoeding tijdig op te sporen en de nodige voedingsondersteuning te bieden, klinkt het. In november lanceert de Belgian Alliance ONCA daarom onder de vleugels van ONCA-Europe en met ondersteuning van de FOD Volksgezondheid een nationale campagne ter gelegenheid van de Europese bewustwordingsweek over ondervoeding.

In de campagne wordt aangeraden om jezelf regelmatig te wegen en het aan je arts te melden als je onvrijwillig gewicht of spierkracht verliest, of als je voedingsgewoontes (verlies van eetlust...) veranderd zijn.

"Het probleem is dat patiënten en artsen vaak de symptomen en de klinische tekenen van ondervoeding onderschatten", verklaart professor André Van Gossum, coördinator van de Belgian Alliance ONCA. "In de huidige maatschappij wordt slank zijn verheerlijkt en zijn de meeste mensen gelukkig als ze enkele kilo's kwijt zijn. Hierdoor wordt ondervoeding maar al te vaak te laat behandeld."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.