Vier nieuwe titels in heelkunde: wat denkt u?

Vier nieuwe titels in de heelkunde zouden het licht moeten zien (viscerale, thoracale, vasculaire, hartchirurgie) ter vervanging van de (enige) titel in de algemene heelkunde, die uiteindelijk zal verdwijnen.  De Hoge Raad voor Specialisten en Huisartsen (HRSH) wil een enquête houden onder de verschillende actoren die bij de opleiding van algemeen chirurgen betrokken zijn. 

Ter herinnering, één van de bevoegdheden van de Hoge Raad voor Specialisten en Huisartsen bestaat erin om de minister van Volksgezondheid te adviseren over de vaststelling van criteria voor de erkenning van specialisten, huisartsen, stagemeesters en diensthoofden.

Waarom deze verandering? 

De HRSH zegt dat het nodig is dat in vele chirurgische "subspecialismen" na het behalen van de titel van niveau 2 een aanvullende opleiding wordt gevolgd. Die valt buiten het gereglementeerde en gecontroleerde kader en verlengt de duur van de opleiding. De HRSH verwijst ook naar de noodzaak om een meer diepgaande specialisatie te verwerven wegens de toenemende medische en technologische complexiteit.

Het is dus de bedoeling nieuwe titels van niveau 2 (= "specialisatie") in het leven te roepen, namelijk die voor :

  • viscerale chirurgie (met inbegrip van endocriene en borstchirurgie)
  • vasculaire chirurgie
  • hartchirurgie
  • thoraxchirurgie

Het idee is om dezelfde methode te gebruiken als voor de interne geneeskunde: een truncus communis van drie jaar, gevolgd door een evaluatie door een valideringscommissie om te garanderen dat de verworven vaardigheden volstaan. De selectiemethode voor een van de specifieke opleidingen in het hoger onderwijs werd echter niet toegelicht.

Dat gespecialiseerde titels in het buitenland erkend moeten worden, maakt ook deel uit van deze denkoefening: momenteel wordt alleen een diploma algemene chirurgie afgegeven, en het is dan aan de arts om zijn deskundigheid op het gebied waarvoor hij solliciteert, aan te tonen.

Deze mededeling wordt momenteel aan de artsen doorgegeven op de website van de FOD Volksgezondheid, maar ook door organisaties die de ASO's vertegenwoordigen.

> "Specialiteit algemene chirurgie wordt opgesplitst"

> Communicatie en mogelijkheid tot reactie

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.