Prof. Peter Carmeliet wordt lid van prestigieuze American Academy of Arts & Sciences

Professor Peter Carmeliet (VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie) is geselecteerd als nieuw lid van de prestigieuze American Academy of Arts Sciences (AAAS). Zijn selectie is een internationale erkenning voor het baanbrekend onderzoek van zijn team. Carmeliet is de eerste Belg in meer dan twintig jaar die verkozen wordt als AAAS-lid.

Hij vervoegt enkele bijzonder grote namen, zoals Charles Darwin, Albert Einstein, Winston Churchill, Pablo Picasso en Martin Luther King.

"Ik heb totaal onverwacht een mailtje van de Academy ontvangen", zegt Carmeliet. "Ik wist zelfs niet dat ik in de running was om lid te worden. Het is een bijzondere eer, en een grote erkenning van het werk van mijn team aan de KU Leuven en VIB. Tegelijkertijd is het een krachtig teken en sterke ondersteuning om nog vele jaren de ingeslagen weg te blijven volgen ten dienste van de maatschappij."

De Academy werd in 1780 opgericht door John Adams, de tweede president van de Verenigde Staten, en heeft als doel rolmodellen voor te dragen die kunnen reageren op de uitdagingen waarmee de wereld wordt geconfronteerd. Ondertussen telt de AAAS ongeveer 5.700 leden, van wie meer dan 250 Nobel- en Pulitzerprijswinnaars zijn.

De overgrote meerderheid van de leden zijn Amerikanen, 600 personen komen uit andere landen. Minder dan 25 Belgen zijn ooit geselecteerd als lid. Daarbij zitten onder meer Walter Fiers (1999) en de Nobelprijswinnaars Christian de Duve (1971) en Ilya Prigogine (1960).

Professor Carmeliet is voornamelijk bekend en vermaard om zijn onderzoek naar de groei en functie van bloedvaten. Hij onderzoekt ook hoe de bloedvaatgroei verloopt in tumoren. Momenteel is Carmeliet bezig met de ontwikkeling van een nieuw medicijn dat ervoor zorgt dat bepaalde hersentumoren bij kinderen geen zuurstof en voedsel meer krijgen. De ontwikkeling van dat medicijn zit op dit moment in fase 1 van de klinische studie.

Waarschijnlijk volgt er in de lente van volgend jaar een ceremonie om de nieuwe AAAS-leden in te huldigen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.