Massale reacties op #artsenslaanalarm tegen roken

Niet minder dan 150 rookvrije adviezen van artsen voor de leden van de Tweede Kamer in Nederland (vergelijkbaar met onze Kamer): de Nederlandse rookstopbeweging die tabak gewoon de wereld uit wil, heeft de wind in de zeilen.

Vorig jaar nog werd de Nederlandse longarts Wanda De Kanter uitgeroepen tot meest invloedrijke persoon in Nederland.Naast haar werk als longarts voert De Kanter strijd om deze ziektes zoveel mogelijk te voorkomen. Ze wil met name voorkomen dat jongeren gaan roken. Het uiteindelijke doel dat haar voor ogen staat is een rookvrije generatie.

Dat doel komt weer een stap dichterbij door de massaal gesteunde actie tegen tabak op de sociale media, #artsenslaanalarm. De actie gaat gepaard met 150 filmpjes van dokters die een gefundeerd advies uitbrengen tegen roken.

Behalve in de media, waar Wanda de Kanter jongeren bewust wil maken van de gevaren van roken, wil ze haar doel bereiken door de tabaksindustrie via juridische weg te bestrijden. Daarom startte ze een rechtszaak. 

Op 6 december 2018 volgde de uitspraak van het gerechtshof Den Haag. Het Openbaar Ministerie kreeg geen bevel tot strafrechtelijke vervolging van tabaksproducenten. Met de toevoeging dat het niet aan de rechter is, maar aan de overheid om het gesjoemel met sigaretten aan te pakken.

Dus veranderen de sigarettenbestrijders het geweer nu van schouder door druk uit te oefenen op het parlement met deze sensibiliseringsactie. Gevolg: momenteel woedt alvast een hevig maatschappelijk debat over het thema.

De compilativideo kunt u hier bekijken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.