Belgisch ziekenhuis test nieuwe techniek voor behandeling coronaire hartziekte

De afdeling cardiologie van het ziekenhuis Citadelle in Luik heeft eind vorig jaar voor het eerst een nieuwe techniek, "orbitale atherectomie", toegepast om kransslagaderaandoeningen te behandelen. Eind januari stond een nieuwe operatie gepland.

De techniek, die complexe verkalkte laesies behandelt in de kransslagaders die het hart van bloed en zuurstof voorzien, werd in december 2022 voor het eerst toegepast in België bij twee patiënten.

Coronaire hartziekte, de meest voorkomende vorm van hartziekte, treedt op wanneer de kransslagaders van het hart vernauwd of geblokkeerd raken. Deze vernauwingen worden veroorzaakt door een ophoping van vet en soms calcium", aldus Dr. Pierre-Hugues Leboutte, cardioloog in het Citadelle Ziekenhuis.

De operatie was een succes, zei hij. "Het principe is vergelijkbaar met de rotatieboor, maar de beweging is orbitaal, zoals een springtouw. Hoe sneller het draait, hoe meer het van zijn as afwijkt en het calcium dus geleidelijk wordt aangevallen", legde de specialist uit. "De procedure is sneller, kan worden toegepast in grotere vaten en gaat gepaard met minder complicaties," vervolgt hij. Hij wijst erop dat "het gaat om complexe laesies waarvoor de andere klassieke technieken ontoereikend zijn.

Deze techniek voor de behandeling van coronaire hartziekten, de meest voorkomende hart- en vaatziekte in Europa, werd op 1 december 2022 gevalideerd door de bevoegde Belgische instanties.

Een nieuwe operatie stond gepland voor eind januari. Andere teams hebben belangstelling getoond om toekomstige operaties bij te wonen om de voordelen van orbitale coronaire atherectomie beter te begrijpen, meldde het ziekenhuis.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.