België verbiedt verkoop van e-wegwerpsigaretten vanaf 2025

Ons land verbiedt vanaf 1 januari 2025 de verkoop van elektronische wegwerpsigaretten, nadat het daarvoor de goedkeuring kreeg van de Europese Commissie. Dat meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). "De wegwerp e-sigaret brengt de maatschappij en het milieu veel schade toe. Dit schadelijk product viseert voornamelijk onze jongeren. Ik ben dan ook verheugd dat we dit van de markt kunnen halen", aldus de minister.

Roken is in ons land één van de grootste oorzaken van ziektes en/of een vermijdbaar overlijden, zegt Vandenbroucke. In het kader van het antitabaksplan, dat de federale regering eind 2022 afklopte met de deelstaten, werden dan ook een hele reeks maatregelen gelost die ervoor moeten zorgen dat mensen enerzijds meer en meer gemotiveerd worden om te stoppen met roken en anderzijds niet beginnen te roken. 

In het plan werd ook vermeld dat België vanaf 2025 de verkoop van elektronische wegwerpsigaretten wilde verbieden. Minister Vandenbroucke diende daarvoor al in 2021 reglementering in bij de Europese Commissie. Deze week werd het dossier eindelijk goedgekeurd, waardoor alle elektronische wegwerpsigaretten vanaf begin volgend jaar verboden zijn. Het koninklijk besluit is in de maak. België wordt volgens de minister zo het eerste land in Europa dat de verkoop van de sigaretten verbiedt. 

"We streven naar een rookvrije generatie en willen dat mensen, en zeker jongeren, beter beschermd worden en minder in contact komen met tabak of alternatieve rookmiddelen. Met deze maatregel zorgen we ervoor dat we een enorm schadelijk product, dat tevens goedkoop is en daarom aantrekkelijk voor jongeren, van de markt halen. Met België spelen we hier Europees een voortrekkersrol om de macht van de tabakslobby te breken. Dit is een volgende mijlpaal in onze strijd tegen tabak", reageert Vandenbroucke.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    25 maart 2024

    Proficiat !
    1 echte kankerstok is nog gezonder dan dienen vape bucht om zogezegd af te kieken
    !!