Bekwame helper mag binnenkort insulinespuit zetten

De federale regering keurt vrijdag normaal een wetsontwerp goed over de 'bekwame helper'. Dat moet ervoor zorgen dat iemand die zelf geen verpleegkundige is toch verpleegkundige handelingen mag verrichten, bijvoorbeeld het toedienen van insuline aan jongeren met diabetes. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil de wettelijke regeling tegen eind september rond hebben.

Een bekwame helper mag, in de eerste plaats voor mensen met een chronische ziekte, één of meerdere welomlijnde verpleegkundige handelingen stellen, bijvoorbeeld in een school, een kinderdagverblijf, een dagcentrum, of een instelling voor personen met een handicap. Het gaat dan onder meer om het toedienen van insuline, het steken van een sonde of een prik voor het checken van bloedsuikerwaarden.

De nieuwe regeling moet de zaken eenvoudiger maken voor mantelzorgers, maar ook voor bijvoorbeeld ouders, die nu vakantie moeten opnemen omdat hun kind niet naar de buitenschoolse opvang of op kamp kan in de zomer.

De bekwame helpers krijgen echter niet zomaar carte blanche. De behandelend arts of verpleegkundige moet altijd toestemming geven en bepaalt wat die precies mag doen en wanneer. Daarvoor zal een zorgplan voor de patiënt worden opgesteld. De bekwame helper zal mogelijk ook een opleiding moeten volgen voor bepaalde taken.

Minister van Vandenbroucke wil tegen eind september nog het statuut van bekwame helper wettelijk en in de praktijk mogelijk maken. Dan zal ook de website bekwamehelper.be operationeel zijn, waar alle informatie terug te vinden is over wat je moet doen om bekwame helper te worden en de voorwaarden waar je aan moet voldoen.

"Dit is een doorbraak in de eerste plaats voor de kwaliteit van leven van patiënten, niet het minst van chronisch zieken. Maar ook voor de kwaliteit van leven van wie zorg geeft, denk aan mantelzorgers: zo kunnen ze zorg delen en af en toe eens tijd nemen voor zichzelf. Ten derde zullen mensen die zorg willen en kunnen geven, dat met een gerust hart kunnen doen, wat door de huidige wet niet kon. Tot slot verlichten we zo ook de druk op onze verpleegkundigen en artsen", aldus nog minister Vandenbroucke.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.