Behandeling Long Covid: nieuwe perspectieven (studie)

Patiënten met het Long-covidsyndroom hebben afwijkingen in hun bloed. Dat blijkt uit Zwitsers onderzoek dat zopas werd gepubliceerd in Science. Deze bevindingen bieden een bron van potentiële biomarkers voor diagnose en kunnen aanwijzingen geven voor behandelingen.

Sommige mensen kunnen aanhoudende, invaliderende symptomen hebben gedurende vele maanden na een eerste infectie met het severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2). De factoren die ten grondslag liggen aan deze gezondheidsproblemen (Long Covid)  worden echter slecht begrepen.

Onder meer door de ontwikkelingen in een nieuw vakgebied (proteomics), krijgt men nu een betere kijk op het probleem. Bij proteomics worden alle actieve eiwitten  in het lichaam geïdentificeerd. Ons bloedplasma bevat duizenden eiwitten, van hormonen en antistoffen tot bloedstollingsfactoren. Door vast te stellen hoe die eiwitten samenwerken, kunnen mogelijk ziekteprocessen worden ontrafeld.

Bloedproteïnesignatuur

Cervia-Hasler et al. vergeleken het bloed van patiënten met een bevestigde SARS-CoV-2 infectie met dat van niet-geïnfecteerde controles en ontdekten dat patiënten met Long COVID veranderingen in bloedserumeiwitten vertoonden die wijzen op activering van de complementcascade van het immuunsysteem, veranderde coagulatie en weefselbeschadiging. Op cellulair niveau was Long Covid gekoppeld aan aggregaten bestaande uit monocyten en bloedplaatjes. 

De onderzoeksgegevens suggereren dat actieve Long Covid gepaard gaat met een bloedproteïnesignatuur die wordt gekenmerkt door verhoogde complementactivering en trombo-inflammatie, waaronder geactiveerde bloedplaatjes en markers van lysis van rode bloedcellen.

Weefselbeschadiging kan ook complement-gemedieerd zijn en op zijn beurt het complementsysteem activeren. Bovendien kan complementactivatie worden aangedreven door antigeen-antilichaamcomplexen, waarbij auto-antilichamen en antilichamen tegen herpesvirussen betrokken zijn, evenals cross-talk met een ontregeld stollingssysteem.

Dit werk biedt volgens de onderzoekers niet alleen een basis voor nieuwe diagnostische oplossingen, maar ondersteunt ook klinisch onderzoek naar complementmodulatoren voor patiënten die lijden aan Long Covid.

Recent Nederlands onderzoek boekte ook al interessante vorderingen voor de aanpak van Long Covid.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.