Bariatrisch chirurgen: individuele feedback van inspectie (brief)

Enige tijd geleden werd de indicator voor het minimuminterval tussen de eerste raadpleging en de bariatrische ingreep van bariatrisch chirurgen bekendgemaakt. Nu volgt een brief die deze beroepsgroep helpt om zich te vergelijken met een goede medische praktijk. Zo kunnen de bariatrisch chirurgen zien waar ze zich bevinden ten opzichte van de indicator en in vergelijking met andere bariatrisch chirurgen. De inspectie vraagt om indien nodig uw planning aan te passen aan het minimuminterval.

Eind september 2023 informeerden we alle bariatrisch chirurgen over de indicator van manifeste afwijking van goede medische praktijk voor het vastleggen van het interval tussen de eerste raadpleging bij de chirurg en de eigenlijke bariatrische ingreep, aldus de DGEC die nog even de context schetst: "Deze indicator werd goedgekeurd door de Nationale Raad voor Kwaliteitspromotie (NRKP). Volgens deze indicator is het minimuminterval drie volledige kalendermaanden na de eerste raadpleging van de patiënt bij de bariatrisch chirurg."

Nu krijgen de bariatrisch chirurgen individuele feedback over de mate waarin ze dit interval reeds in acht namen in de 5 jaar voor de publicatie van de indicator. "Zo kunt u zich situeren ten opzichte van uw collega’s en de vereiste tijd voorzien tussen de raadpleging en de bariatrische ingreep", luidt het in een brief van eind april. "Dergelijke feedback sturen we naar alle bariatrisch chirurgen die de betrokken ingrepen minstens één keer aanrekenden in die 5 jaar." In een bijlage bij de brief (zie onder) wordt alles verduidelijkt in een figuur.

Over een jaar zal de inspectie evalueren in welke mate deze indicator wordt nageleefd.

Meer informatie over de indicator vindt u hier.

> Riziv-inspectie sensibliseert bariatrisch chirurgen voor indicator

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.