Australië wordt eerste land dat recreatief vapen bant, zegt minister van Volksgezondheid

Australië wordt het eerste land dat recreatief vapen bant. "We zullen niet toekijken hoe vapen een nieuwe generatie nicotineverslaafden creëert", zei de Australische minister van Volksgezondheid Mark Butler.

De import van vapes die niet bestemd zijn voor de rekken van de apotheken, zal verboden worden. Ook alle wegwerp-e-sigaretten worden in de ban geslagen. En het aantal beschikbare verpakkingen, smaakjes en kleurtjes wordt beperkt. "Geen kauwgomsmaken meer, geen roze eenhoorns meer of vapes vermomd als markeerstiften, zodat kinderen ze in hun pennenzak kunnen verstoppen. In plaats daarvan krijgen we eenvoudige verpakkingen met eenvoudige smaken", zei minister Butler.

Zijn inziens is vapen "het grootste achterpoortje in de Australische geschiedenis". De winst die Australië geboekt heeft bij het terugdringen van tabaksgebruik, mag niet ongedaan worden gemaakt door "de nieuwe bedreiging" voor volksgezondheid. "Vapen is verkocht aan overheden en gemeenschappen over de hele wereld als een therapeutisch product om langdurige rokers te helpen stoppen", aldus nog minister Butler. 

Hij kondigde tevens een aantal pakketten aan die de gezondheidszorg moeten ondersteunen, zoals een nieuw programma voor longkankerscreening. Australië zal de belasting op tabak de komende drie jaren elk jaar met vijf procent verhogen om die programma's te bekostigen. "We weten dat een duurdere sigaret een onaantrekkelijkere sigaret is", aldus nog minister Butler. Een pakje van 25 sigaretten kost ongeveer 50 Australische dollar (ongeveer 30 euro).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    04 mei 2023

    Leef gezond : rook echte bio sigaretten ipv dezen scheikundigen brol !