Asbestvoorstel Van Peel opnieuw weggestemd

De Kamercommissie Sociale Zaken heeft opnieuw het wetsvoorstel weggestemd waarmee Valerie Van Peel (N-VA) het mogelijk wilde maken dat asbestslachtoffers ook een gerechtelijke procedure kunnen aanspannen tegen een asbestbedrijf nadat ze een vergoeding hebben gekregen van het Asbestfonds. Het voorstel van N-VA kreeg enkel de steun van Vlaams Belang en PVDA.

Kristof Calvo (Groen) en Nahima Lanjri (CD&V) onthielden zich.

Lanjri had nog een amendement ingediend op een ander voorstel van de groenen, in een poging om toch een compromis te vinden. De tegenstanders bleven echter bij hun standpunt.

Het is niet de eerste keer dat het voorstel van Van Peel ter stemming voorlag. "Deze tekst is al twee legislaturen uitgelegd, bestudeerd, geadviseerd en bijgeschaafd. De Raad van State is er over gegaan. Het is nu aan ons om deze smetvlek op te lossen", verklaarde ze, terwijl er slachtoffers op de bezoekerstribune de zitting volgden. 

"Slachtoffers moeten kiezen tussen een stuiver op hun sterfbed en hun morele rechten uitoefenen", ging ze voort. "De wet op het Asbestfonds werd twinig jaar geleden gestemd. Hier zit een nieuwe generatie politici. Jullie zouden geen seconde mogen twijfelen om deze historische fout recht te zetten."

Maar zo ver kwam het dus niet. Nahima Lanjri (CD&V) kwam nog met een amendement dat een brug probeerde te slaan tussen het voorstel van Van Peel en een ander voorstel van Ecolo-Groen, maar het is duidelijk dat er binnen de meerderheid geen steun is. "Het Asbestfonds is er niet zomaar gekomen", verwoordde Tania De Jonge (Open VLD) het. "Als je raakt aan de immuniteit, dan raak je aan het Asbestfonds en dan zijn de slachtoffers nog verder van huis."

"Beweren dat het Asbestfonds ter discussie staat, is liegen", reageerde een misnoegde Van Peel. Zij kreeg de steun van Maria Vindevoghel (PVDA), die het over "vertragingsmanoeuvres" had, en van Hans Verreyt (Vlaams Belang). Bij de stemming onthielden Lanjri en Kristof Calvo (Groen) zich. "Er zijn inderdaad partijen die niks willen doen, maar net als CD&V willen we de bescherming van asbestslachtoffers nog verbeteren. Hoe dat best gebeurt, daarvoor zijn er verschillende pistes", aldus Calvo.

Het groene wetsvoorstel werd losgekoppeld van dat van N-VA, in de poging alsnog een stap vooruit te kunnen zetten met de steun van de rest van de meerderheid. Of dat überhaupt nog kan, los van de poliiteke meningsverschillen, is maar de vraag. Op 8 mei wordt de Kamer immers ontbonden. Volgen Van Peel bood deze zitting dan ook de laatste kans om nog een tekst te stemmen met dan nog voldoende tijd om die door te plenaire te krijgen.

Van Peel ijvert al jaren voor een betere regeling voor asbestslachtoffers. Als zij nu een schadevergoeding krijgen van het asbestfonds of van het agentschap voor beroepsrisico's Fedris, kunnen ze immers geen verdere juridische stappen meer ondernemen tegen de verantwoordelijken van de vervuiling.  

De N-VA-politica diende eerder al een wetsvoorstel in om daar een mouw aan te passen, maar dat werd in mei 2022 weggestemd door de meerderheid, tot grote frustratie van Van Peel.

> Kamer moet op 19 maart kleur bekennen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    19 maart 2024

    Toch hoed af voor Van Peel omdat ze blijft vechten tegen de bierkaai en beter weten in !