Apotheken mogen ook dit jaar nog griepprik zetten

Apothekers mogen ook dit kalenderjaar 2024 blijven vaccineren tegen de griep. Het koninklijk besluit dat dit toelaat is eind december gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De apothekers roepen risicopatiënten op om zich nu nog te laten vaccineren. Aangezien de griep momenteel nog niet volop de ronde doet, blijft dat namelijk zinvol, klinkt het.

Begin oktober keurde de Kamer een wetsontwerp van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) goed waardoor ook apothekers een griepprik mochten plaatsen. Dat gold in eerste instantie tot eind 2023 maar werd eind december met een jaar verlengd.

Sinds begin oktober werden al 288.562 griepvaccins toegediend in de apotheken. Voor coronavaccinaties staat de teller sinds september op 636.810 prikken.

Momenteel geldt code geel voor infecties aan de luchtwegen, wat betekent dat er een toename is in de circulatie maar dat de druk op het zorgsysteem onder controle blijft. Aangezien het griepvirus momenteel nog niet welig tiert - experts verwachten een piek rond eind januari of begin februari - onderstrepen de apothekers dat het zinvol blijft om je te laten vaccineren.

"Onder andere door een zekere 'vaccinatiemoeheid' is momenteel de vaccinatiegraad in ons land nog te laag, vooral bij kwetsbare personen", klinkt het in het persbericht. "Het belangrijkste doel is dan ook om ouderen en personen met een verminderde immuniteit maximaal te beschermen tegen griep en COVID-19, in nauwe samenwerking met de andere vaccinerende zorgverleners, met name huisartsen en verpleegkundigen."

Aangezien het Riziv het griepvaccin grotendeels vergoedt voor personen die tot een risicogroep behoren, kunnen meer dan 2 miljoen Belgen het vaccin verkrijgen met een eigen bijdrage van ongeveer 4 euro.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.