Al meer dan 1.000 pv's opgesteld voor overtreden rookverbod in stations en op perron

Sinds het rookverbod in de Belgische NMBS-stations en op de perrons effectief van kracht is, zijn al meer dan 1.000 pv's opgesteld. Dat heeft minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) eerder deze week gezegd in de Kamercommissie Mobiliteit. Volgens de NMBS gaat het om administratieve boetes, die kunnen worden uitgeschreven door het veiligheids-, perron-, en treinbegeleidingspersoneel.

Vanaf 1 januari geldt er een algemeen rookverbod in alle 550 treinstations in België. Dat verbod geldt ook in open lucht: roken en vapen mag dus ook niet meer op het perron. Alle asbakken werden van de perrons verwijderd en er werden verbodsborden geplaatst. Wie het verbod overtreedt, riskeert een boete van minstens 50 euro.

Sinds het verbod effectief van kracht is, zijn al meer dan 1.000 pv's opgesteld, blijkt uit het antwoord van minister Gilkinet op een vraag van Kim Buyst (Groen) en Tomas Roggeman (N-VA). De minister legt uit dat van januari tot en met maart van dit jaar de reizigers nog werden gesensibiliseerd. "Sinds april wordt overgegaan tot sanctionering." 

Het gaat om administratieve boetes, die kunnen worden uitgeschreven door het veiligheids-, perron-, en treinbegeleidingspersoneel, legt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman uit. "Het bedrag van de boete varieert naargelang het gaat om een eerste inbreuk of niet." Voor een eerste inbreuk geldt er een boete van 50 euro. Voor een tweede is dat 75 euro en wie een derde keer tegen de lamp loopt, moet al 150 euro neertellen.

"Als we het aantal reizigers van de NMBS in 2022 in verhouding zetten tot het aantal pv's dat sinds april in dit verband werd opgemaakt, komt dat maandelijks op ongeveer 500 pv's op een kleine 19 miljoen treinreizigers. (...) Het is nog te vroeg om een representatieve analyse van de sancties te geven of om een analyse mee te geven van de schoonmaak van de perrons, maar de eerste indruk is dus voorlopig positief", zegt minister Gilkinet.

Het volledige rookverbod is de laatste stap in het rookvrij maken van het spoorwegdomein. Sinds 2004 mag er niet meer gerookt worden in de trein, en later kwam er ook een rookverbod in de stations en op overdekte perrons. Dat er niet meer gerookt mag worden, is volgens de NMBS niet alleen goed voor de gezondheid van zowel reizigers als medewerkers, het zorgt ook voor minder sigarettenpeuken op de perrons en in de sporen. De maatregel zorgt ook voor duidelijkheid, aldus Temmerman. "Vroeger wisten onze reizigers vaak niet op welk perron ze nu wel of niet mochten roken, afhankelijk van of het overdekt was of niet. Nu is het hele spoorwegdomein rookvrij."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.