Ademhalingssymptomen gelinkt aan jongeren die vapen

Vapen door tieners en jonge volwassenen wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op een piepende ademhaling, bronchitische symptomen en kortademigheid, zo concludeert Amerikaans onderzoek.

De bevindingen uit een reeks onderzoeken, die begonnen toen de deelnemers nog scholieren waren, bleven overeind toen de onderzoekers controleerden voor roken en meeroken.

Meer dan 2.000 Californische scholieren met een gemiddelde leeftijd van 17 jaar vulden in 2014 een enquête in over hun gebruik van tabaksproducten en e-sigaretten en symptomen van de luchtwegen. Meer informatie werd verzameld in 2015, 2017 en 2018.

Bronchitische symptomen - gedefinieerd als dagelijks hoesten gedurende 3 maanden op rij, bronchitis in de afgelopen 12 maanden, of congestie of slijm zonder verkouden te zijn - werden vaak gerapporteerd bij elke golf van de enquête: respectievelijk 19,5%, 22,5%, 23,5% en 26%.

En 'vaping in de afgelopen 30 dagen' steeg met ongeveer 12% in de eerste drie golven tot 15,5% in 2018.

Piepen kwam 81% vaker voor bij recente gebruikers van e-sigaretten dan bij gebruikers die nooit e-sigaretten hebben gebruikt, en kortademigheid werd 78% vaker genoemd.

Bronchitische symptomen doken twee keer zo vaak op, nadat rekening was gehouden met onderzoeksgolf, leeftijd, geslacht, ras en opleiding van de ouders.

Correctie voor gelijktijdig gebruik van sigaretten, cannabis en meeroken met e-sigaretten, sigaretten en/of cannabis verzwakte alle waargenomen associaties enigszins, maar de bevindingen bleven statistisch significant voor alles behalve piepen, meldden de onderzoekers in Thorax

De associaties bleven ook bestaan wanneer rekening werd gehouden met de levenslange geschiedenis van astma zoals gerapporteerd bij het eerste onderzoek, aldus de wetenschappers.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    21 augustus 2023

    Geef toe dat die rokende fopspeen in je mond sexy staat !