Aantal jongeren dat puberteitsremmers neemt op 3 jaar tijd met 60 procent gestegen

Het aantal jongeren dat puberteitsremmers neemt, is op drie jaar tijd met bijna 60 procent toegenomen. Dat schrijft De Morgen. Puberteitsremmers zijn geneesmiddelen die de ontwikkeling van geslachtshormonen onderdrukken en op die manier bijdragen aan een gendertransitietraject.

In 2019 kregen 432 jongeren onder de 18 jaar puberteitsblokkers voorgeschreven. Dat aantal was in 2022 gestegen tot 684, zo blijkt uit een antwoord van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) op een parlementaire vraag van Kathleen Depoorter (N-VA).

De toegenomen vraag vloeit deels voert uit het feit dat steeds meer jongeren zich aanmelden voor een gendertraject. Zo steeg het aantal minderjarigen dat zich aanmeldde bij de genderkliniek van het UZ Gent tussen 2010 en 2019 van 31 tot 325. De stijging tekent zich vooral af bij biologische meisjes.

Depoorter vindt de sterke stijging "verontrustend". "Het gaat niet om zomaar een spuitje. Met die middelen zet je een belangrijk moment van lichaamsontwikkeling stil. Ik vraag me af we daar niet voorzichtiger mee moeten omspringen, zeker gezien er in Europa al langer discussie woedt over het nut en de veiligheid van die remmers", stelt ze.

Zowel kinderendocrinoloog Martine Cools van het UZ Gent als minister van Volksgezondheid Vandenbroucke beklemtonen dat er niet lichtzinnig mee wordt omgesprongen. "We starten er enkel mee als we alle andere mogelijkheden verkend hebben", stelt Cools. Van iedereen die zich aanmeldt, neemt uiteindelijk 8 procent hormoonblokkers, een cijfer dat in lijn ligt met landen waar strengere richtlijnen gelden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.