A.S.Z. pakt uit met twee primeurs behandeling hartklepaandoeningen

Het hartcentrum van het A.S.Z. signaleert dat het deel uitmaakt van twee primeurs voor de behandeling van aandoeningen van de tricuspidalisklep. Enerzijds de eerste toepassingen, in studieverband, met de TRiCares percutane hartklep (foto) en anderzijds het gebruik - als eerste in de Benelux - van de nieuwe PASCAL Precision katheter voor het plaatsen van een clip ter hoogte van de tricuspidalisklep.

De tricuspidalisklep voorkomt dat bloed uit de rechterkamer terugloopt naar de rechtervoorkamer. Deze klep kan door omstandigheden ernstig lekken en zo hartfalen veroorzaken, wat een grote impact kan hebben op de levenskwaliteit en levensduur. Omdat heelkunde niet steeds mogelijk is of een te hoog risico met zich meebrengt, waren er lang weinig behandelingsmogelijkheden voor deze hartklepproblematiek. De laatste jaren zijn echter verschillende nieuwe technieken voor de behandeling van een lekkende tricuspidalisklep met katheters via de lies in onderzoek en ontwikkeling gekomen.

De dienst Cardiologie van het A.S.Z. neemt deel aan deze nieuwste evolutie binnen de cardiologie. Sinds twee jaar biedt het A.S.Z. immers – als een van de enige centra in de Benelux – verschillende van deze technieken aan haar patiënten aan. Zo heeft het A.S.Z. Aalst ondertussen een dertigtal patiënten behandeld via kathetertechnieken voor aandoeningen van de tricuspidalisklep en plaatst zich hiermee op de kaart als een van de grootste centra van de Benelux voor dit type behandeling.

Dr. Michaël Rosseel, diensthoofd Cardiologie A.S.Z.: “We maken in de context van dit programma deel uit van twee primeurs: enerzijds de eerste toepassingen, in studieverband, met de TRiCares percutane hartklep en anderzijds het gebruik - als eerste in de Benelux - van de nieuwe PASCAL Precision katheter voor het plaatsen van een clip ter hoogte van de tricuspidalisklep.”

Eerste toepassingen in studieverband met TRiCares percutane hartklep 

Bij deze techniek wordt via een lieskatheter een volledig nieuwe biologische klep gemonteerd op een zelfexpanderende stent, geplaatst tussen de rechtervoorkamer en de rechterkamer. Deze biologische kunstklep neemt dan de functie over, waarbij het lek volledig verdwijnt. Het betreft een volledig nieuwe percutane klep (zonder operatie). De uitkomsten zijn alvast veelbelovend.

Eerste in de Benelux voor gebruik nieuwe PASCAL Precision katheter 

Daarnaast gebruikt het team als eerste in de Benelux de nieuwe PASCAL Precision katheter voor het plaatsen van een clip ter hoogte van de tricuspidalisklep. Bij deze techniek worden de klepbladen van de tricuspidalisklep naar elkaar toe getrokken met een ´clip´, zodat het lek vermindert.

Een clipping van de klepblaadjes is aangewezen wanneer klepvervanging niet mogelijk is om anatomische of technische redenen. De klinische resultaten van dergelijke patiënten zijn alvast een heel stuk beter dan zonder behandeling. Langetermijnstudies lopen momenteel nog om ook de impact op de overlevingskansen verder te onderzoeken.

“De innovatie die wij nu voor het eerst in de Benelux kunnen gebruiken is een volledig nieuwe katheter waarbij de stuurbaarheid en hanteerbaarheid sterk verbeterd zijn. Dit leidt tot nog betere resultaten, nog grotere lekkages die behandeld kunnen worden en minder kans op falen van deze techniek”, aldus dr. Rosseel.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.