Jaarcongres anesthesiologen: positief nieuwtje

Op het jaarcongres van de vereniging voor anesthesisten BSAR-APSAR werd heel wat ongenoegen geventileerd over belangrijke anesthesiedossiers, maar gelukkig viel er ook een positief nieuwtje uit de bus. Dat wist Prof. Jan Van Zundert (ZOL) te melden.

Tot voor kort zat er dus helemaal geen schot in de anesthesistendossiers, maar net voor de jaarvergadering van de BSAR kon Prof. Jan Van Zundert dan toch positief nieuws melden voor een van de drie dossiers die al jarenlang meegaan: er zou schot komen in de indexatie van de budgetten multidisciplinaire pijncentra. Het ‘pijnpunt’ dat al sinds 2013 bestaat, was dat de budgetten van de toen goedgekeurde centra ongeïndexeerd bleven. De personeelskost groeide dus almaar – zeker met de indexaties van de afgelopen twee jaar – maar de budgetten trappelden ter plaatse. Wat dus leidde tot een deficit in de ziekenhuizen. 

“Helaas konden we nog geen evaluatie en een uitbreiding van de centra verkrijgen, al zijn vele ziekenhuizen daar na tien jaar wel aan toe. Maar positief is dus dat na tien jaar de indexatie voor het personeel van de multidisciplinaire pijncentra zal worden gelijkgetrokken met die van alle Belgen.”

Kwaliteit

Een tweede dossier blijft voorlopig nog steeds onopgelost, al hamert Prof. Van Zundert al jaren op die nagel: het probleem van de zorgkwaliteit voor chronische patiënten in de pijncentra. Dat door het gebrek aan kwaliteitsgarantie van de artsenopleiding in die pijncentra. “Al twaalf jaar vragen we de erkenning van een bijzondere beroepstitel algologie en die kwam er weer niet het afgelopen jaar,  ook niet met het VBS.”

Het derde dossier in een impasse is dat van de occipitalis stimulatie bij chronische clusterhoofdpijn. Er worden onduidelijke criteria voor neurologen gehanteerd die mogelijk ook onhaalbaar zijn in België. Men wordt blijkbaar van het kastje naar de muur gestuurd (lees: van de ene naar de andere Rizivdienst). Wel zou er een aanvraag voor een ziekenhuisvergoeding voor de implantaten verstuurd zijn, maar niet voor een artsenvergoeding. “Kennelijk moeten artsen die prestatie als ‘hobby’ zien”, fronst Prof. Van Zundert de wenkbrauwen.

Meer over het congres vindt u in de papieren editie van De Specialist van deze week.

> "Anesthesiologen pijnlijk genegeerd" (Dr. Carlier)

> Blijven anesthesisten in VBS?

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.