Belgische Alliantie Cardiovasculaire Gezondheid screent parlementsleden

"De volgende regering moet vastberaden optreden tegen de belangrijkste doodsoorzaak in België," zegt de Belgische Alliantie voor Cardiovasculaire Gezondheid (BACH) tijdens haar screeningscampagne. "Alleen nu kunnen de nodige maatregelen worden genomen om vroegtijdige sterfgevallen met 30 procent te verminderen." Meer dan 30 deelnemers hebben zich ingezet voor een cardiovasculair plan, waarvoor opgeroepen wordt.

Enkele weken voor de verkiezingen is het niet te vroeg om leden van de Kamer van Volksvertegenwoordigers te waarschuwen voor het gevaar van deze 'stille moordenaar' via een gratis screening voor hart- en vaatziekten.

"De volgende regering moet vastberaden optreden tegen de belangrijkste doodsoorzaak in België," zegt de Belgische Alliantie voor Cardiovasculaire Gezondheid (BACH) tijdens haar screeningscampagne. "Alleen nu kunnen de nodige maatregelen worden genomen om vroegtijdige sterfgevallen met 30 procent te verminderen." Meer dan 30 deelnemers hebben zich ingezet voor een cardiovasculair plan.

Verontrustende trend

De stijgende prevalentie van risicofactoren geassocieerd met hart- en vaatziekten (HVZ) vormt een dringend probleem dat onmiddellijke aandacht vereist. Niet-implementeren van passende maatregelen kan de situatie verergeren, met mogelijk een verontrustende toename van meer dan 30.000 sterfgevallen per jaar en meer dan 4,5 miljard euro aan zorgkosten per jaar tot gevolg.

"Actie is nodig om deze trend om te keren en tegen 2030 een vermindering van 30 procent in vroegtijdige sterfgevallen te bereiken", beklemtoont de Alliantie, "wat betekent dat we het huidige aantal jaarlijkse vroegtijdige sterfgevallen met iets meer dan 6.000 verminderen. Dit doel is overeengekomen door het European Heart Network (EHN) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en is al goedgekeurd door België."

Als reactie op dit kritieke probleem was op 25 april de Toots Thielemans-zaal in het Belgische federale parlement het toneel van een initiatief voor de screening van HVZ, georganiseerd door BACH en ondersteund door de Belgische Hartliga (BCL). Partijleiders, fractieleiders en leden van de Kamer ondergingen medische screenings om risicofactoren geassocieerd met HVZ te identificeren. Na de screenings engageerden de meer dan 30 deelnemers zich voor een Belgisch cardiovasculair gezondheidsplan.

Risicofactoren en het belang van vroegtijdige detectie

Proactieve screening en vroegtijdige interventie zijn cruciaal bij het aanpakken van de groeiende last van HVZ. Met meer dan 50.000 ziekenhuisopnames per jaar maakt vroege detectie van risicofactoren een snelle interventie mogelijk, waardoor levensbedreigende cardiovasculaire gebeurtenissen zoals hartaanvallen en beroertes mogelijk worden voorkomen. Risicofactoren zijn onder andere obesitas, hypercholesterolemie, diabetes, hypertensie, luchtvervuiling, roken en een zittende levensstijl, die niet alleen de oudere bevolking treffen maar ook jongeren en actieveren.

> Cardiovasculair plan gevraagd

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.