Aantal Belgen met diabetes neemt almaar sneller toe

Zowat 810.000 ­Belgen worden behandeld voor diabetes. ­Tussen 2021 en 2022, het recentste jaar waarvoor cijfers ­beschikbaar zijn, nam hun aantal met ruim 5 procent toe, de grootste jaarlijkse stijging ooit. Dat blijkt uit nieuwe data van het Intermutualistisch Agentschap (IMA) die De Tijd analyseerde.

In 2009, het eerste jaar waarvoor gegevens beschikbaar zijn, leefde iets meer dan 5 procent van de Belgen met een diabetesdiagnose. In 2022 ging het om 7,1 procent, ofwel 1 op de 14 landgenoten.

Het IMA benadrukt dat die cijfers het werkelijke aantal patiënten hoogstwaarschijnlijk onderschatten. Zowat een op de drie Belgen die diabetes hebben, weet dat (nog) niet. In de databanken van de ziekenfondsen duiken alleen mensen op die medicatie nemen of een ­beroep doen op specifieke zorg. Vrouwen met zwangerschaps­diabetes zitten niet in de ­cijfers.

Wallonië op kop, Vlaanderen stijgt sneller

In het Waals Gewest ligt het aantal diabetici per 100 inwoners een pak hoger dan in de andere regio's. Terwijl het in Vlaanderen en Brussel om 6,4 en 6,3 en per 100 inwoners gaat, zijn dat er in Wallonië 8,6. De toename is wel groter in Vlaanderen, omdat de bevolking daar sneller vergrijst. Diabetes duikt bij de oudere leeftijdsgroepen aanzienlijk vaker op. 

Ook de socio-economische ­status en het geslacht spelen mee. Bij de lagere inkomens komt diabetes bijna dubbel zo vaak voor als onder Belgen met een hoger inkomen. Daarnaast krijgen mannen de diagnose vaker dan vrouwen, zeker op latere leeftijd. 

Niet alleen het type 2 neemt toe, ook het aantal patiënten met diabetes type 1 stijgt. Die vorm uit zich vaak al bij jongere mensen en is het gevolg van een auto-­immuunziekte. Naar een ­precieze oorzaak voor de toename van type 1 is het nog zoeken. Al ­verklaart het IMA de stijgende diabetescijfers ook door de betere screening in combinatie met een grotere ­bewustwording.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.