Zes op de tien Belgische werknemers hebben overgewicht en bewegen te weinig (IDEWE)

Steeds meer Belgische werknemers, bijna 60 procent, kampen met overgewicht en 25 procent heeft een te hoge bloeddruk. Dat blijkt uit een gezondheidsrapport van preventiedienst IDEWE. Bovendien beweegt 59 procent van de werknemers minder dan 90 minuten per week.

Het rapport toont aan dat 58 procent van de Belgische werknemers overgewicht heeft. Bij mannen gaat het om 64 procent en bij vrouwen om 50 procent. In 2011 ging het gemiddeld om 51 procent van alle werknemers. IDEWE wijst erop dat het cijfer jaarlijks toeneemt.

Daarnaast heeft 25 procent van de werknemers een te hoge bloeddruk, tegenover 19 procent in 2019. Ook hier doen mannen (30 pct) het slechter dan vrouwen (17 pct). 

Voorts blijkt nog dat 59 procent van de werknemers minder beweegt dan 90 minuten per week, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanraadt om 150 minuten per week intensief te bewegen. Slechts 30 procent van de bevraagde werknemers komt aan die 150 minuten.

IDEWE wijst erop dat de rol van de werkgever bij de gezondheid van zijn werknemers niet onderschat mag worden. De preventiedienst roept werkgevers onder meer op om gezond eten te stimuleren door fruit of soep aan te bieden, wandelvergaderingen te lanceren, gezamenlijke beweegssessies na het werk te organiseren of te investeren in verstelbare bureaus en zitballen.

Het rapport is opgesteld op basis van een bevraging van IDEWE in 2021 bij 238.728 Belgische werknemers.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.