"Wereldprimeur" voor België met in utero-behandeling van lymfatische afwijking

Voor het eerst ter wereld hebben Belgische ziekenhuizen met een medicijn een lymfatische afwijking behandeld bij een kind dat nog niet geboren was. "Een medisch hoogstandje", noemt de UCLouvain het. De resultaten van de behandeling werden afgelopen donderdag gepubliceerd in het medisch tijdschrift Nature Cardiovascular Research.

In utero bleek dat het kind een ernstige lymfatische afwijking had. Die zou tijdens de zwangerschap de luchtwegen kunnen samendrukken waardoor die niet kunnen ontwikkelen. Dokters behandelden de misvorming met het medicijn Sirolimus, dat rechtstreeks werd toegediend aan de moeder tijdens de zwangerschap, een wereldprimeur. Tussen de 29ste en 34ste week van de draagtijd nam de afwijking aanzienlijk af. Uiteindelijk verliep de bevalling normaal.

Sindsdien wordt de gezondheid van moeder en kind al zes jaar opgevolgd. Elf maanden na de geboorte volgde nog sclerotherapie - een injectie van een medicijn in de abnormale vaten om ze op te drogen - en op vijftien maanden werd het kind geopereerd. Het kind maakt het goed en groeit normaal. 

Voor de behandeling werkten teams van de afdelingen Vasculaire Afwijkingen en Verloskunde van het universitair ziekenhuis Saint-Luc sinds 2016 samen met het de Duve Instituut van de UCLouvain. "Dit is een grote vooruitgang voor de behandeling van foetussen die lijden aan significante vasculaire misvormingen", zegt de UCLouvain. Deze doorbraak brengt "vele vernieuwingen in andere disciplines op gang over de mogelijkheid om zo snel mogelijk met behandelingen te beginnen".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.