Philips meldt probleem met beademingsapparaat

Het medisch technologiebedrijf Philips heeft gewaarschuwd voor problemen met de Trilogy-beademingsapparaten die ziekenhuizen gebruiken. Door een fout kan bij deze apparaten een alarm voor een lege batterij of stroomuitval afgaan. Daardoor stopt in bepaalde gevallen de beademing, wat volgens Philips ernstige gevolgen voor de patiënt kan hebben als zorgmedewerkers niet ingrijpen.

In de veiligheidswaarschuwing zegt Philips dat het probleem speelt bij alle apparaten van de types Trilogy Evo, Trilogy Evo O2 en Trilogy EV3000. Daarvan zijn zeker tienduizenden exemplaren verkocht, valt op te maken uit eerdere meldingen van de Amerikaanse toezichthouder FDA.

Philips kreeg tot nu toe twintig meldingen van dit soort storingen. Er zijn bij het bedrijf geen gevallen bekend waarbij het probleem voor schade of letsel heeft gezorgd. Philips werkt aan een software-update die de storingen moet verhelpen. Die is naar verwachting tegen eind juni klaar.

In 2021 kwam Philips nog in de problemen door een grote terugroepactie voor miljoenen apparaten tegen slaapapneu voor thuisgebruik. Isolerend schuim kon bij die apparaten loslaten. De kwestie heeft Philips al honderden miljoenen euro's gekost aan herstelkosten, afschrijvingen en schikkingen. De donderdag gepubliceerde veiligheidswaarschuwing gaat over andere apparaten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.