Verwijzing en selectie van longtransplantkandidaten: nieuwe praktijkaanbevelingen

Longtransplantatie (LTx) is een potentieel levensreddende of -verlengende behandeling voor geselecteerde patiënten met een eindstadium-longziekte. De belangrijkste indicaties bij volwassenen zijn COPD/emfyseem, interstitieel longlijden/longfibrose, respiratoire insufficiëntie t.g.v. bronchiëctasieën in het kader van cystische fibrose (CF) of non-CF longlijden; en idiopathische pulmonale arteriële hypertensie (iPAH). Bij kinderen zijn dat CF en iPAH.

Gezien de schaarste van kwalitatief goede donorlongen, is kritische selectie van LTx-kandidaten door het transplantcentrum een morele verplichting, waarbij de beste potentiële receptoren, d.w.z. deze patiënten met de grootste kans op een succesvolle langetermijnuitkomst na LTx, geïdentificeerd dienen te worden.

In het kader hiervan werden recent de praktijkaanbevelingen voor verwijzing en selectie van LTx-kandidaten geüpdatet door de International Society for Heart and Lung Transplantation (ISHLT), waarbij de nadruk wordt gelegd op individuele risicostratificatie van potentiële LTx-kandidaten. Dit wordt in dit artikel toegelicht, alsook de contra-indicaties en risicofactoren voor longtransplantatie, algemene en ziekte-specifieke aanbevelingen m.b.t. verwijzing voor longtransplantatie en activatie op de longtransplantwachtlijst besproken, in lijn met de meest recente praktijkaanbevelingen.

> Wenst u hierover meer te lezen, dan verwijzen wij u graag naar de integrale tekst.

> Vanwege hun omvang konden tabel 2 (Minimaal ziektevrij interval bij solide tumoren en hematologische maligniteiten in de context van toekomstige (long)transplantatie) en tabel 3 (Algemene en longaandoening-specifieke overwegingen betreffende verwijzing en wachtlijst-activatie voor longtransplantatie) moeilijk in de layout van het artikel worden opgenomen. Wij nodigen u uit om de tabellen te downloaden via onderstaande linken:

https://gcm.rmnet.be/clients/rmnet/content/medias/pdf/v3039n_tabel2.pdf

https://gcm.rmnet.be/clients/rmnet/content/medias/pdf/v3039n_tabel3.pdf

 • Robin Vos1, Geert M. Verleden1,2, Laurent Godinas1, Lieven J. Dupont1, V. Schaevers1, Arne P. Neyrinck3,4, Laurens J. Ceulemans5, Dirk E. Van Raemdonck5,6

  1. Dienst Longziekten, UZ Leuven
  2. Medisch Directeur Leuven Longtransplant Programma, UZ Leuven
  3. Dienst Anesthesie, UZ Leuven
  4. Voorzitter Donor Werkgroep, UZ Leuven
  5. Dienst Thoracale Heelkunde, UZ Leuven
  6. Voorzitter Raad voor Transplantatie, UZ Leuven

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.