Niet elk ziekenhuis mag zware beroerte behandelen: maximaal 15

Wie een herseninfarct krijgt en een ingreep nodig heeft, kan voortaan nog in vijftien ziekenhuizen terecht. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block beperkt het aantal om de zorg te verbeteren..

Het KB dat vandaag, 1 februari 2019, is verschenen in het Belgisch Staatsblad legt het maximale aantal centra voor interventionele beroertezorg vast voor ons land. Binnen de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid zal dit aantal nu verdeeld worden over Vlaanderen, Brussel en Wallonië, waarna de deelstaten de erkenningen zullen toewijzen aan de individuele ziekenhuizen.

 "Afhankelijk van de ernst van het herseninfarct zal het mugteam beslissen naar welk ziekenhuis het de patiënt brengt. Zo komt een patiënt die er erg aan toe is meteen terecht in een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in beroertezorg", zegt André Peeters, neuroloog en voorzitter van de Belgian Stroke Council.

Maximaal vijftien ziekenhuizen krijgen de erkenning om zwaar getroffen patiënten op te vangen. Het doel is dat die ziekenhuizen expertise opbouwen in trombectomieën, een relatief nieuwe behandeling waarbij een katheter wordt ingebracht in de hersenen om de klonter die de bloedtoevoer naar de hersenen afremt, weg te nemen. Die ingreep gebeurt als een medicijn dat het bloed oplost, in de hoop de klonter te doen verdwijnen, niet volstaat.

Eerder besliste de overheid al de behandeling van slokdarm- en pancreaskanker te centraliseren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Luc WOLLAERT

    14 februari 2019

    graag een lijstje met de ziekenhuizen , waar een interventieradioloog hersenthrombosen goed en zo veilig mogelijk behandelt .