Informatiedrempel fijnstof overschreden in heel België

In de meetnetten van de drie gewesten zijn woensdag hoge fijnstofconcentraties in de lucht gemeten. In heel het land is de informatiedrempel om de bevolking te waarschuwen overschreden. Dat heeft de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) gemeld. De Vlaamse Milieumaatschappij roept de bevolking op om geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren.

De 24-uursgemiddelde fijnstofconcentraties waren om 10 uur in alle drie de gewesten hoger dan de informatiedrempel van 35 µg/m3 (PM2.5), namelijk 36µg/m3. PM2.5 staat voor 'particulate matter' of 'deeltje' met een diameter kleiner dan 2,5 micrometer.

In Vlaanderen en Wallonië ten noorden van Samber en Maas zijn de 24-uursgemiddelde PM10-concentraties hoger dan de informatiedrempel van 50 µg/m3. Op basis van de huidige voorspellingen verwacht IRCEL dat de fijnstofconcentraties ook de volgende dagen hoog zullen blijven.

De hoge fijnstofconcentraties ontstaan doordat de luchtvervuiling afkomstig van industrie, landbouw, verkeer en gebouwenverwarming door lage windsnelheden slecht verdund wordt. Door het koude weer is de uitstoot van de gebouwenverwarming, voornamelijk veroorzaakt door houtkachels, ook hoger.

Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling, zoals jonge kinderen, ouderen, mensen met hart- en vaatziekten doen best geen ongewone lichamelijke inspanningen, aldus IRCEL    

Vanwege de slechte luchtkwaliteit roept de Vlaamse Milieumaatschappij de bevolking op om geen hout te stoken in haarden of kachels als bijverwarming of om sfeer te creëren. "De impact van houtverbranding op de luchtkwaliteit in een woonomgeving kan lokaal erg hoog oplopen", luidt het.

Bij de verbranding van hout komen er schadelijke stoffen vrij zoals fijnstof, dioxines en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK). Die stoffen zijn slecht voor de gezondheid, zo zorgen PAK voor DNA-schade en zijn ze daardoor kankerverwekkend. Zowel haarden als kachels dragen bij tot die schadelijke uitstoot, aldus de VMM.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.