Europese primeur: UZ Leuven bewaart longen voor transplantatie zonder ijs

In UZ Leuven heeft een patiënt nieuwe longen gekregen die met een nieuwe techniek bewaard werden: in plaats van op ijs werden ze op ongeveer 6 graden Celsius bijgehouden. Het is de eerste keer dat een Europees ziekenhuis de techniek getest heeft. De transplantatie is succesvol verlopen en de patiënt stelt het goed. Behalve de betere bewaring van weefsels, biedt de nieuwe bewaarmethode ook een meerwaarde voor chirurgen, anesthesiologen en verpleegkundigen.

Al meer dan vijftig jaar is de gouden standaard om donororganen rond het vriespunt te bewaren op ijs. Daarbij zijn ze verpakt in een beschermende vloeistof en worden ze ondergedompeld in een koelbox met ijsblokken. In de tijdspanne tussen het wegnemen van het orgaan tot aan de transplantatie sterven de cellen langzaam af, waardoor de bewaringsperiode zo kort mogelijk moet gehouden worden en elke transplantatie een race tegen de klok is. 

Het was al eerder aangetoond dat weefsels beter behouden blijven op temperaturen iets boven de vriestemperatuur. "Maar het is pas recent, dankzij technologische innovaties, dat dit principe ook toepasbaar werd voor donororganen", vertelt professor Laurens Ceulemans, transplantatiechirurg in UZ Leuven. 

De nieuwe techniek gebruikt een speciale bewaringsgel in een koelbox, ontwikkeld in de Verenigde Staten door de firma Paragonix Technologies. Het systeem laat toe om tot 48 uur een constante temperatuur tussen 4 en 8 graden Celsius te behouden. In de VS werd het al bij meer dan 200 transplantaties gebruikt met succesvolle resultaten. 

Voor het eerst is de techniek nu ook gebruikt bij een Europese patiënt. UZ Leuven zal het systeem in de toekomst verder uittesten.

Behalve de betere bewaring van weefsels, biedt de nieuwe bewaarmethode ook een meerwaarde voor zorgverleners. Nachtelijke transplantaties kunnen nu namelijk worden uitgesteld tot de volgende dag. "Het heeft heel wat voordelen om zo'n complexe ingreep tijdens de daguren te kunnen uitvoeren", stelt professor Ceulemans. "Niet alleen zijn de chirurgen, anesthesiologen en verpleegkundigen dan beter uitgerust, er is ook meer expertise aanwezig in de operatiezaal. We verwachten dat ook dat aspect de resultaten voor onze patiënten zal verbeteren."

Vorig jaar werden in UZ Leuven in totaal 119 longen getransplanteerd. Bij 58 transplantaties ging het om de twee longen, in drie gevallen was het een enkele longtransplantatie.

Foto (c) UZ Leuven

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.