Een op de drie jongeren tussen 15 en 20 jaar gebruikte voorbije jaar e-sigaret

Een derde (32 procent) van de jongeren tussen 15 en 20 jaar gebruikte het voorbije jaar een elektronische sigaret. Dat blijkt uit de resultaten van een enquête die de Stichting tegen Kanker heeft gepubliceerd. De organisatie vraagt de minister van Volksgezondheid het aantal toegelaten smaken drastisch in te perken.

Uit de online enquête die Stichting tegen Kanker liet uitvoeren door onafhankelijk onderzoeksbureau Indiville bij 1.962 mensen, van wie 682 15- tot 20-jarigen, blijkt dat 38 procent van die laatste groep ooit al vapete, 32 procent dat het voorbije jaar deed en 16 procent momenteel nog vapet.

Jongeren tussen 15 en 20 jaar hebben een andere relatie met de e-sigaret dan wie ouder is. Terwijl de e-sigaret voor 20-plussers meer een manier is om te stoppen met roken, is het voor 15- tot 20-jarigen een activiteit op zich. Bij ruim 6 op de 10 van die jongeren zijn de ouders niet op de hoogte van hun gebruik.

De smaakjes van de e-sigaret spelen een enorm grote rol in de aantrekkingskracht, nog meer dan de nicotine. Lekkere smaken zijn voor 37 procent van de vapers een reden van gebruik, telkens nieuwe smaken ontdekken voor 15 procent.

Stichting tegen Kanker vraagt federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) om het aantal toegelaten smaken drastisch te gaan verminderen en om zo snel mogelijk een uitstalverbod van tabaksproducten in de verkooppunten door te voeren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.