Hypertensie: een digitaal spoor voor een betere therapietrouw (E-pertension study)

Een Belgische studie testte een digitaal platform in combinatie met Home Blood Pressure Monitoring (HBPM), een middel om de therapietrouw van patiënten te verbeteren met behulp van nieuwe technologie. 

In geïndustrialiseerde landen bedraagt de frequentie van hypertensie ongeveer 25%. Dit betekent dat het in België om meer dan twee en een half miljoen mensen zou gaan. Een op de twee patiënten met hypertensie wordt niet geïdentificeerd, van de gediagnosticeerde patiënten wordt slechts de helft behandeld en bij niet meer dan de helft van de behandelde patiënten is de bloeddruk onder controle.

En vooral bij hypertensie is een gebrekkige therapietrouw een belangrijke factor bij het falen van de behandeling. Verschillende onderzoeken schatten het aantal therapie-ontrouwe patiënten op 25 à 41%.

Zelfmeting + mHealth, de toekomst? 

Een mogelijke manier om de therapietrouw van patiënten te verbeteren, is zelfmeting van de bloeddruk in combinatie met nieuwe technologieën zoals telegeneeskunde (m-health).

Een eerste stap in die richting is de proof-of-concept-studie die voorgesteld werd op het congres van de European Society of Hypertension (1). In die studie werd een digitaal platform gecombineerd met HBPM. De studie gaat vooraf aan een toekomstig onderzoek waarin de impact van dit platform op de therapietrouw bij hypertensiepatiënten met therapie-ontrouw onderzocht wordt. Het platform werd ontwikkeld in samenwerking met Nokia België. Acht patiënten uit het Hôpital Ambroise Paré (Bergen) werden gerekruteerd en kregen een bloeddrukmeter (Withings BPM-801) om zelfmetingen uit te voeren. De toestellen moesten worden gebruikt in combinatie met een smartphone-app, de Nokia Health Mate. Patiënten moesten gedurende twee maanden twee keer per week hun bloeddruk meten en kregen herinnerings-, waarschuwings- of aanmoedigingsberichten.

Het platform bleek functioneel en doeltreffend te zijn en 187 van de 223 metingen werden correct uitgevoerd (83,85%). Er trad een probleem op  met de database bij de start van het onderzoek, maar dat werd snel verholpen. Het protocol werd goed gevolgd door de meeste patiënten (88,5%) en sommige patiënten namen zelfs extra maatregelen. Het respectniveau verschilde niet tussen ochtend- en avondmetingen, maar patiënten maten hun bloeddruk niet op gezette tijden en daarom moeten aanpassingen doorgevoerd worden om patiënten te herinneren aan de metingen. Zeven van de acht patiënten vonden het systeem erg nuttig en zeggen dat het hen kan helpen om de bloeddrukcontrole te verbeteren. Bovendien zeggen ze dat ze dat willen blijven doen. 

Nog beter…

Hoewel het platform robuuster moet zijn om problemen te voorkomen, bleek het functioneel, doeltreffend en nuttig te zijn.  Daarom werd een ander onderzoek gepland om het potentieel voordeel te testen bij hypertensiepatiënten met weinig of geen therapietrouw.

Als het gebruik van telegeneeskunde en dit systeem superieur blijkt te zijn in vergelijking met traditionele zorg, dan kan dat een aanzienlijke invloed hebben op de behandeling van hypertensie en op de gerelateerde medische kosten.

(1) Demotte Ph, Noël C, Tomas M. E-pertension study: Proof of concept of an enablement suite for the self-measurement of blood pressure in hypertensive patients. ESH 2019. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.