Damiaanactie trekt aan alarmbel nu aantal tuberculosebesmettingen stijgt

Door de coronacrisis, de oorlog in Oekraïne en de vluchtelingenstroom verspreidt tuberculose (tbc) zich opnieuw gemakkelijker. Daarvoor waarschuwt Damiaanactie, niet toevallig op wereldtuberculosedag. Uit de meest recente cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat het aantal diagnoses in 2021 wereldwijd met 5 procent is gestegen.

Volgens de WHO raakten in 2021 zowat 10,6 miljoen besmet met tuberculose en stierven 1,6 miljoen mensen aan de ziekte. Tbc is daarmee de op één na dodelijkste infectieziekte ter wereld, na COVID. Maar volgens Damiaanactie herovert tbc snel terrein, zeker nu de coronapandemie over zijn hoogtepunt heen is.

Net die coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat nationale tuberculoseprogramma's in 2020 en 2021 veel minder mensen konden opsporen en behandelen dan de jaren voordien. Patiënten die wel al in behandeling waren, konden die door de pandemie vaak noodgedwongen niet verderzetten. "Dat heeft de inspanningen van de voorbije veertien jaar teniet gedaan", onderstreept de ngo.

Tuberculose verspreidt zich over heel de wereld, maar slaat het gemakkelijkst toe bij mensen die in kwetsbare omstandigheden leven. Ook in ons land is het aantal diagnoses in 2021 met 5 procent toegenomen en krijgen jaarlijks zowat 800 à 900 mensen te horen dat ze tbc hebben. Eén op de drie gevallen bevindt zich in onze hoofdstad en 20 procent daarvan is dakloos. Damiaanactie benadrukt dat crisissituaties, zoals oorlog, pandemie en migratie, als een motor werken voor de verspreiding van de ziekte.

De Wereldgezondheidsorganisatie zet als doelstelling om de tuberculose-epidemie tegen 2035 onder controle te brengen, maar dat is volgens Damiaanactie "een grote uitdaging", aangezien slechts 60 procent van de geschatte gevallen wordt gevonden en dus behandeld kan worden. "Om tbc stop te zetten, moeten we alle tbc-patiënten vinden en behandelen", aldus de ngo, die onderstreept dat de wereldwijde acties om de epidemie te bestrijden moeten worden opgevoerd.

Tbc is een erg besmettelijke en dodelijke infectieziekte die vooral de longen aanvalt. Ze komt ook voor in andere lichamen zoals de wervelkolom, nieren of lymfeklieren. Vooral mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen het risico de ziekte te krijgen. De bacteriën zitten in microdruppels die vrijkomen bij het ademen, hoesten of niezen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.