IJzerinfuus verbetert hartwerking hart bij hartfalenpatiënten (ZOL)

Een ijzerinfuus verhoogt de pompkracht van het hart bij patiënten met hartfalen en zorgt ervoor dat de patiënten meer inspanningen aankunnen, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Hasselt en het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) binnen het Limburg Clinical Research Center. "Deze resultaten tonen aan dat cardiologen wereldwijd ijzerinfuus kunnen gebruiken bij de behandeling van patiënten met hartfalen", zegt cardioloog dr. Pieter Martens.

Drie jaar lang voerde cardioloog dr. Pieter Martens in het Ziekenhuis Oost-Limburg onderzoek naar de impact van een behandeling met ijzerinfuus bij patiënten met hartfalen. "Bij allen was de pompkracht van het hart verminderd en leden ze aan ijzertekort. Uit onze vorige studies weten we dat ijzertekort de pompkracht van het hart kan verminderen, omdat ijzer een rol speelt bij de productie van energie in het hart", zegt Martens. "In deze studie zochten we daarom naar een ijzerinfusie-behandeling die de pompkracht van het hart mogelijks kan verbeteren."

Een deel van de hartfalenpatiënten kreeg gedurende drie maanden een ijzerinfuus toegediend, terwijl een controlegroep een infuus met zoutoplossing - zonder ijzer - kreeg. "We zagen dat de pompkracht van het hart bij patiënten die een ijzerinfuus hadden gekregen, significant verbeterde. En daar kwam nog bij dat die patiënten ook meer inspanningen aankonden dan de patiënten die geen ijzerinfuus kregen", legt Martens uit.

Via vragenlijsten over hun welbevinden gaven de patiënten die een ijzerbehandeling kregen ook aan dat ze zich beter voelden en dat hun functioneren, de zogenaamde Quality of life, was verbeterd.

De resultaten van het onderzoek werden op 29 juni gepresenteerd tijdens het Heart Failure Congress, wereldwijd het grootste congres in het domein van hartfalen. Het onderzoek is ook gepubliceerd in het toonaangevende vakblad European Heart Journal, een vakblad met impactcijfer 22.6. “Het is heel fijn om te zien dat ons onderzoek, waar we veel werk en tijd in hebben gestoken, tot nieuwe inzichten leidt over het gunstig effect van ijzerinfusie bij hartfalen patiënten”, besluit dr. Martens.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.