FibriCheck koploper op het terugbetalingspad

FibriCheck is een van die veelbelovende apps die al het verst staat qua erkenning en ook flink op weg is om voor Riziv-terugbetaling in aanmerking te komen. Overigens gebeurt dat nu al bij het Partena-ziekenfonds.

Bieke Van Gorp, medestichter en CBO van FibriCheck, maakte een balans op voor de Belgische Vereniging van Ziekenhuisdirecteurs vorige week.

De app Fibricheck werd zoals bekend ontwikkeld aan het Ziekenhuis Oost-Limburg en is bestemd voor hartpatiënten. De initiatiefnemers profileren zich volop internationaal. "Inmiddels haalde FibriCheck ook een Europa klasse 2A statuut medical device", vertelde Bieke Van Gorp trots aan een aandachtig publiek. En dat is veelbelovend qua kwaliteitslabel. Veel aandacht gaat verder naar het vermijden van vals positieve signalen naar de arts. Dit is ook de eerste app op voorschrift.

COZO

FibriCheck mikt niet alleen op cardiologen, maar tevens op neurologen en huisartsen. De risicopatiënt wordt gemonitord door de arts. Tegelijk wordt een reservesignaal naar de back-end van FibriCheck gestuurd. Intussen is men volop bezig met de volgende stap: de integratie met het Gents COZO-platform. Daarbij zijn niet minder dan 650 artsen betrokken.

Ook de patient outcome registration is al flink gevorderd. De patiënten zijn opgesplitst in diverse gebruikersgroepen qua pathologie. Er werden bij hen al ruim 50.000 metingen verricht en de compliantie haalde het fenomenale percentage van 91%. "Een overduidelijk bewijs dat deze app echt inspeelt op de patiëntbehoeften", dixit Van Gorp, die er nog aan toevoegde dat ook de klinische outcome veelbelovend is (ruim 13% tegenover zowat 5% in de klassieke zorg).

WFIO

Gezondheidseconomische studies voor al deze gebruikersgroepen zijn er nog niet. Wel is er eentje klaar voor stroke-patiënten en daaruit zou moeten blijken dat FibriCheck gezondheidseconomische winst oplevert. "Als start-up weet je dat de weg naar terugbetaling lang is, maar je mag zeker niet bij de pakken blijven zitten: snelheid is je voornaamste voordeel", besloot Bieke Van Gorp. Waarbij ze nog even de lachers op haar hand kreeg door deze quote: elke start-up moet opletten voor dit credo: WFIO: We're Fucked, It's Over!

Partena betaalt FibriCheck als eerste ziekenfonds terug, want het Riziv doet dat nog niet. Concreet betekent dat een terugbetaling tot 30 euro per jaar (preventief) met een tegemoetkoming van 10 euro per onderzoek.  

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.