Belgisch onderzoek naar mucoviscidose krijgt 1,5 miljoen euro

Het Fonds Alphonse en Jean Forton, en de Belgische mucovereniging trekken samen 1,5 miljoen euro uit voor onderzoek naar mucoviscidose. Het geld gaat naar acht Belgische groepen die onderzoek doen naar de taaislijmziekte. Dat heeft de Koning Boudewijnstichting, dat het Fonds Forton beheert, dinsdag bekendgemaakt.

Elke tien dagen wordt in België een kind geboren met mucoviscidose, kortweg muco. In totaal gaat het in ons land om zo'n 1.400 patiënten. Zij kampen met steeds terugkerende luchtweginfecties waardoor hun longcapaciteit onherstelbaar afneemt, met buikpijn bij de spijsvertering, en vaak ook met leveraandoeningen of diabetes. Ondanks grote vooruitgang in de behandeling de afgelopen decennia, blijft de ziekte levensbedreigend en ongeneeslijk.

Volgens de mucovereniging hebben Belgische onderzoekers een goede reputatie opgebouwd in het onderzoek naar de oorzaken, verloop en mogelijke behandelingen van de ziekte. Voor de derde keer geven het Fonds Forton en de Mucovereniging dat onderzoek een financieel duwtje in de rug.

Een jury selecteerde acht projecten die een deel van het geld ontvangen. Twee studies bestuderen het gedrag van bacteriën in de longen van mensen met muco en nog twee kijken naar de longen zelf, van de trilhaartjes tot de vernauwing van de luchtwegen. Andere projecten willen de CTRF-modulatoren optimaliseren die de levenskwaliteit van mucopatiënten nu al sterk verbeteren. De rest van de groepen focust op de verandering van het immuunsysteem bij patiënten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.