78 dossiers ingediend bij Fonds Gezonde Lucht

Achtenzeventig verenigingen of organisaties hebben een project ingediend om werk te maken van een gezonde leefomgeving en betere luchtkwaliteit in Vlaanderen. Het Fonds Gezonde Lucht is een initiatief van Greenpeace en wordt gespijsd door de dwangsommen die de Vlaamse overheid moet betalen in de - nog lopende - rechtszaak inzake luchtvervuiling. Dat meldt de milieuorganisatie woensdag.

In september 2022 lanceerde het Fonds Gezonde Lucht, beheerd door stichting Be Planet, een eerste projectoproep. Hiervoor werd 250.000 euro ter beschikking gesteld. Tot begin december konden burgers, verenigingen, actiegroepen of organisaties tot 25.000 euro steun aanvragen om hun projecten voor een betere luchtkwaliteit en een gezondere leefomgeving te realiseren. 

De 78 ingediende projectdossiers tonen volgens de ngo een grote variatie en creativiteit: van de ontharding van speelplaatsen en publieke ruimtes tot de bewustmaking over (oplossingen voor) lucht- en andere vormen van vervuiling, van verbindende en educatieve projecten tot radicalere acties voor duurzame verplaatsingen of behoud van lokale natuur.

Een onafhankelijke jury met deskundigen, academici en vertegenwoordigers uit het maatschappelijk middenveld analyseert de projectdossiers. In februari 2023 worden de laureaten bekendgemaakt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.